1. Home
  2. Recepten
  3. Kerst Bijgerechten

Kerst bijgerechten recepten (8)

Alles wissen
Filter
  • Sorteer
  • Bereidingstijd
  • Gelegenheid
  • Eigen recept

Kalkoen (Kerst Canada)

"Turkey with all the trimmings" is een traditioneel Kerst diner in Canada. Met grote gezelschappen wordt er vaak ook een groot stuk rundvlees geroosterd in de oven, maar voor het familie diner richt men zich op een (grote) kalkoen met cranberrie saus, en verschillende bijgerechten. Voor de vulling van de kalkoen wordt een broodvulling gebruikt welke er later apart bij gegeten wordt. De recepten voor deze vulling zijn meestal persoonlijke en/of familie recepten. Het recept dat ik hier geef is een richtlijn, waarbij de hoeveelheid ingredienten niet precies hoeven te zijn. Voeg toe naar eigen ervaring en gevoel.

INGREDIENTEN

Voor 8 personen rekenen we een kalkoen van ongeveer 5 kilo. Roomboter, ongev. een half pakje. ZEER zacht! Kipkruiden of een eigen mengsel van specerijen. 1 1/2 a 2 litermaten (losjes)vol met de broodvulling, voor IN de kalkoen. Bouillon voor de gebonden jus. Ingredienten voor de broodvulling: 1/2 tot 3/4 brood (mag oud zijn) in dobbelstenen gesneden. 1 fijngehakte ui 1 steel bleekselderij, fijn gehakt Champignons, klein gesneden (Wal)noten, fijn gehakt Ananas, rozijnen Salie blaadjes (in dit recept een belangrijke smaakmaker) 250 ml kippenbouillon (van blokje) 50 gr. zachte (room)boter, Zout en peper

Voorbereiding

Meng alle ingredienten voor de broodvulling door elkaar in een diepe schaal en zet de schaal even opzij. Haal, als dat er in zit, het zakje met de organen van de kalkoen (maagje, lever, hart) uit de kalkoen en gebruik dat evt. om een bouillon te trekken voor de later te maken gebonden vleesjus. Als je de vulling in de kalkoen hebt, verwarm de oven dan voor op 160 gr.C.

Bereidingswijze

Spoel de kalkoen van binnen en van buiten af met stromend water en droog hem met veel keukenpapier. De nek kan er evt. afgesneden worden en naast de vogel in de ovenschaal gelegd worden, dat geeft weer smaak af. Maak de halskant dicht met tandenstokers, satepennen of keukengaren. Keer hem om en leg de huidflappen tussen de poten wat opzij, zodat de opening groot genoeg is om de broodvulling met de hand erin te scheppen. Het hoeft echt niet `vol` te zijn. (Doe de vulling er pas in als je klaar bent om de oven voor te verwarmen, dus NIET de avond te voren). Leg de huidflappen weer terug over de opening en sluit ook deze opening af bij voorkeur met keukengaren. (kan evt. ook met ongebleekt katoen) De zeer zachte boter met de hand over de hele vogel en tussen de poten en vleugels van de hele kalkoen smeren, lekker dik! Kipkruiden er over strooien of eigen recept kruidenmengsel. Bind eventueel de poten bij elkaar. Leg de kalkoen nu in de `roasting pan` of ovenschaal met de borst naar beneden en dek af met grote repen aluminium folie. Zet hem in de oven. Braadtijd: 20 minuten per `pound` (454 gr.) en dat is ongev. 45 minuten per kilo. Laat indien nodig het laatste half uur de aluminiumfolie weg en laat hem verder mooi bruin worden. Lepel dan wel af en toe wat vet over de vogel.. Je kunt de oven iets hoger zetten. Hier verkopen ze toevallig handige dingetjes die je in een dik vleesdeel van de kalkoen prikt, als tie klaar is, popt het binnenste pijltje er uit, dan weet je dat ook de binnenkant goed gaar is. Maar ik weet niet of zoiets in NL te koop is. Haal de kalkoen nu uit de oven, leg hem op een grote snijplanken bedek hem losjes met de folie en laat hem een 10 minuten rusten. In deze tijd kun je de gebonden jus maken. Giet daarvoor de vettige sappen die van de kalkoen afgekomen zijn, door een zeef, schep het overbodige vet er evt af, (als je het even laat staan, drijft dat naar de bovenkant nl). Verwarm het in een apart pannetje, wat gehakte ui er in aanbakken, voeg kippenbouillon toe, evt. nog wat zout en peper en bindt het volgens je eigen recept (bloempapje, instantbinder, juspoeder etc) Deze jus is voor over het drogere witte vlees of over de aardappelpuree die hier vaak bij geserveerd wordt. Haal de vulling uit de kalkoen en schep het in een aparte schaal.

  • Amerikaans Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op14-11-2008
  • Amerikaans Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Eigen recept

Cranberry compote a la Louise

Het was al weer zo`n tijd geleden dat ik Cranberry compote had gemaakt dat ik dacht "hoe deed ik dat ook al weer?" Enfin, met Kerst gaan wij met de hele familie `iets` maken en als één van de bijgerechten wilde ik toch mijn cranberrycompote maken. Na even mijn hersens op volle toeren te laten draaien kwam het weer `bovendrijven` het is mijn ooit eigen bedacht recept (van jaren geleden en nooit opgeschreven) maar het is heel goed mogelijk dat mijn `recept` al eerder bedacht was want wanneer is `een recept` een `eigen recept`? De smaak is echt super lekker! Aangezien ik het voor de Kerst wil maken en dit makkelijk in te vriezen is heb ik het vandaag (22.12.2011) gemaakt, geproefd en het is goedgekeurd! De hoeveelheid is voor rond de 10 personen, heb je minder nodig dan deel je het recept gewoon door twee. Ik zet hieronder de hoeveelheden, de vloeistof kan je wat verminderen (dat was ik toch een beetje vergeten)

INGREDIENTEN

2 zakken cranberry`s van 340 g per stuk., 400 gram suiker., 150 ml sinaasappelsap (= van 2 grote sinaasappels), Geraspte en goed schoongeboende schil van 2 sinaasappels., 1 kaneelstokje., 1flinke `vette` vanillestok., 75 ml rode port., Snufje vers gemalen zwarte peper (Of maal wat roze peperkorrels), Snufje zout.

  • Nederlands Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op22-12-2011
  • Nederlands Bijgerecht
  •  20-30 min.

Chateaubriand

Recept voor 12 personen (maar je kunt de hoeveelheden ook aanpassen voor minder personen. Echt iets voor de Kerst.

INGREDIENTEN

10 gr. boter, 10 gr. bloem, 3 1/2 dl. kalfsfond, 150 gr. geklaarde boter, 1 1/2 a 2 kg. filet de boeuf (middenstuk), zout en witte peper, 1 glas armagnac, *voor de saus:, 3 sjalotjes, 100 gr. boter, 1 flinke eetlepel fijngehakte dragonblaadjes, 3 1/2 dl room, zout en witte peper, *voor het opmaken van de borden:, haricot vert, 12 struikjes witlof, dubbel gefrituurde aardappelen (zie het recept onder bijgerechten)., ,

  • Frans Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op10-01-2001
  • Frans Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Panna cotta met witte chocolade en frambozen Gekookte room

Panna Cotta is een echt Italiaans nagerecht. Letterlijk betekend het gekookte room. De basis ingrediënten voor panna cotta zijn: Hierop kan uiteraard naar hartenlust worden gevarieerd. Zoals bij deze panna cotta met witte chocolade, hierbij is de suiker vervangen door witte chocolade. Panna cotta wordt veel geserveerd met een saus van (warme) vruchten of chocolade. Panna cotta is erg makkelijk en vooral ook snel om te maken. Let er wel op dat het dessert flink de tijd nodig heeft om op te stijven in de koelkast. Ideaal gerecht dus als er visite komt en je niet heel de avond in de keuken wil staan.

INGREDIENTEN

Room, (melk), suiker en gelatine., Ingrediënten voor 2-3 personen:, - 150 ml melk, - 50 ml slagroom, - 50 gram witte chocolade, - 2 blaadjes gelatine, - 50 gram frambozen jam, - 1/2 limoen

  •  
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op03-03-2013
  •  
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

Hertenstoverij met verse cranberry's

Deze heerlijke stoofpot was een onderdeel van het hoofdgerecht tijdens ons kerstdiner 2014. Samen met een hertenbiefstukje en heleboel bijgerechten zoals; een stamppotje van pastinaak, rode kool met cranberry, paddenstoelen garnituur, stoofpeertje in zoete witte wijn en witlof met ham en kaas hebben we hier van zitten smullen. Natuurlijk hoeft het niet altijd zo uitgebreid en kun je ook een keuze maken uit de bijgerechten. En natuurlijk maak je deze stoofpot niet alleen met kerst maar gedurende het hele wildseizoen want het is jammer om alleen met kerst zo lekker te eten. 

INGREDIENTEN

1,5 kilo hertenstoofvlees, 5 jeneverbessen, 1 afgestreken tl gemberpoeder, 1 afgestreken tl kaneelpoeder, 1 afgestreken tl gemalen piment, peper en zout, 2 wortelen, 1 st prei, 2 uien, 250 gram gerookt spek, 2 blaadjes laurier, enkele takjes tijm, 250 ml rode wijn, 250 ml wildfond (bouillon), ½ zak verse cranberry's, boter en olijfolie,

  • Wereld
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op15-01-2015
  • Wereld
  •  > 120 min.

Jamies perfect geroosterde aardappels (3 smaken)

Leuke aardappel bijgerechten bijvoorbeeld met kerst.

INGREDIENTEN

1.5 kg iets kruimige aardappelen, geschild +, olijfolie, rodewijnazijn, , Smaakcombi met rozemarijn: olijfolie - 1 bol knoflook, verdeeld in losse tenen - 1 bakje rozemarijn, alleen de blaadjes., , Of:, , Smaakcombi met salie: 2-3 klonten boter, in blokjes - 1 bol knoflook, verdeeld in losse tenen - 1 bakje salie, blaadjes grof gescheurd - 1 mandarijn., , Of:, , Smaakcombi met tijm: flink wat boter, in blokjes - 1 bol knoflook, verdeeld in losse tenen - 1 bakje tijm, alleen de blaadjes.

  • Wereld Bijgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op06-12-2012
  • Wereld Bijgerecht
  •  60-120 min.

Gebakken zalmfilet met kruiden-roomsaus

Hoofdgerecht voor 4 personen Van: "Nynke"

INGREDIENTEN

4 zalmfilets, roomboter, 4 deciliter slagroom, 1 eetlepel tomatenpuree, paar potjes verse kruiden (peterselie, dille, marjolein, munt, oregano, naar keuze 2 of 3 soorten), 1/2 citroen, uitgeperst, zout, peper.,

  • Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op16-04-2002
  • Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Eigen recept

Kerstdiner voor de puberpapillen

Een makkelijke en smakelijke maaltijd voor de kerst met jongeren die (nog) niet zo veel lekker vinden.

INGREDIENTEN

300 gram peterseliewortel, 300 gram selderijknol, half bouillonblokje, 3 mandarijnen, 3 sinaasappels, 3 tomaten, 3 bosuitjes, klont boter, , 700 gram eendenborstfilet met vel, 1 eetlepel gemalen venkelzaad, 1 eetlepel gemalen korianderzaad, 2 eetlepels honing, 1/2 eetlepel mosterd, klont boter, , Voor erbij: stokbrood met kruidenboter, gevulde eitjes en Indiaas brood met een favoriete tapenade (bijv groene olijven, een bosje verse koriander, 2 el lijnzaadolie en 2 el koolzaadolie met staafmixer mengen)

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op24-11-2019
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
Nieuwste kerst bijgerechten recepten
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Top