Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies
  1. Home
  2. Recepten
  3. Kalamata Olijven

Kalamata olijven recepten (109) Alles wissen

Filter
  • Sorteer
  • Bereidingstijd
  • Gelegenheid
  • Eigen recept

Grieks gebakken feta met Kalamata olijven

Een super lekker en leuk warm voorgerechtje uit de Griekse keuken. Precies zoals je hem krijgt in een Grieks restaurant. Lekker in de zomer om buiten te eten als voorafje aan de tuintafel voor je begint met de barbecue. Je kan hem gebruiken als borrelhap, als amuse of als voorgerechtje. Het is waanzinnig lekker. Het is Griekse week bij Lidl en de feta is spotgoedkoop.

INGREDIENTEN

1 plak feta van 200 gram, 8 Kalamata olijven met pit, 100 ml olijfolie, extra vierge, 1 t oregano ge(vries)droogd, Vers gemalen zwarte peper, Twee schijfjes citroen,  , Vinaigrette:,  , Vers geperst sap van een halve citroen, 1 t geraspte citroenschil, zest, Scheutje olijfolie

  •  Voorgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op02-07-2014
  • Grieks Voorgerecht
  •  10-20 min.

Kip met olijven

Als onderdeel van een Italiaans dineetje.

INGREDIENTEN

- 1 braadkip, - bloem, - 2 teentjes knoflook uit de pers, - 6 verse blaadjes salie, - olijfolie, - 2 el boter, - 1 dl droge witte wijn, - zout&peper, - 150 gram Kalamata olijven, ontpit en in partjes gesneden.

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op15-07-2005
  • Italiaans Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Olijven met dille, knoflook en sinaasappel

Na 2 dagen wachten, kan je deze bijzondere opgelegde olijven serveren.

INGREDIENTEN

-500 g Kalamata olijven, -3 eetlepels grof gehakte dille, -1 gekneusd teentje knoflook, -4 dunne sinaasappel partjes (in 8 gesneden), -2 gescheurde laurierblaadjes, -4,5 dl olijfolie

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op01-04-2003
  •  
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

Filodeegrolletjes met zwarte olijven en munt

INGREDIENTEN

400 gram gemarineerde zwarte olijven (kalamata), 1 pak filodeeg (diepvries), 2 teentjes knoflook, scheut olijfolie, 1 bosje munt, fijngehakt, 2 el creme fraiche,

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op01-05-2009
  •  
  •  20-30 min.

Griekse Salade Met Feta En Olijven

De bekende Griekse salade met tomaten, paprika, komkommer, rode ui en natuurlijk feta en olijven.

INGREDIENTEN

2 grote rijpe tomaten, in partjes; 1 groene paprika, schoongemaakt, gewassen en in reepjes gesneden; 1/2 komkommer, ongeschild, in reepjes; 1 grote rode uit, in dunne halve ringen, 50-75 gr zwarte olijven met pit (Kalamata), heel dun gesneden reepjes schil van 1/2 citroen, zout, 4-5 el olijfolie

  •  Bijgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op15-01-2001
  • Mediterraan Bijgerecht
  •  20-30 min.

Gestoofde Kabeljauw met Tomaten en Olijven

Een licht, smaakvol en snel klaar gerecht.

INGREDIENTEN

2 theelpls olijfolie, 4 kabeljauw filets (of een andere witvis), 2 grote tenen knoflook, fijngehakt, Peper en zout naar smaak, 1 ui, fijngesneden, 60 ml witte wijn, 1 eetlpl citroensap, 80 gr ontpitte kalamata olijven, 2 eetlpls peterselie of basilicum, fijngehakt

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op24-10-2017
  • Mediterraan Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Spruitjesstamppot met geitenkaas en olijven

INGREDIENTEN

1 kg aardappelen iets kruimig., 2 zakken spruitjes, geschoond (a 350 g), 3 el olijfolie extra vierge, 1 knoflook, geperst, 200 g zachte geitenkaas(bijv. Bettine Blanc 58+), 4 el verse peterselie plat, fijngesneden, 1 pot olijven kalamata (300 g), gehalveerd

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op16-01-2010
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Frittata van spinazie, olijven en feta

INGREDIENTEN

Voor 4 ? 6 pers.: 10 eieren - 1 eetlepel verse oregano, fijngehakt verse zwarte peper, fijngestampt - 65 ml olijfolie - 200 gr. aardappelen, geschild en in dobbelsteentjes - 1 ui, in dobbelsteentjes - 1 teentje knoflook, uitgeperst - 150 gr. jonge spinazie, 60 gr. kalamata olijven, zonder pit en gehalveerd - 60 gr. zongedroogde tomaten, in olie - 3 grote rode paprika's

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op01-05-2006
  • Grieks Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Aardappelgratin met tomaten, olijven en kappertjes

Dit is een vegetarisch hoofdgerecht uit de Italiaanse keuken

INGREDIENTEN

4 grote rijpe tomaten, ontveld, gehalveerd en van zaad ontdaan, 1 kg vastkokende aardappelen, bijvoorbeeld nicola, désirée, geschild en in plakjes van 1 cm gesneden, 1 1/5 eetlepel extra vergine olijfolie, plus 1 eetlepel extra, 2 rode uien, in dunne plakken, 1 theel tijmblaadjes, plus een handvol takjes, 80 g ontpitte en grofgesneden zwarte olijven, bij voorkeur kalamata, 3 teentjes knoflook, in dunne plakjes, 1/2 kleine citroen, in ragdunne plakjes, 1 eetl. kappertjes, afgespoeld

  •  …
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op06-01-2010
  • Italiaans
  •  60-120 min.
  • Eigen recept

Lekker puur: Pasta met een saus van verse tomaten, olijven

Op vakantie in Italië in onze caravan. Eenvoudige, lekkere gerechten maken en eten. Daar is deze pasta er één van. Lekker simpel en toch smullen!

INGREDIENTEN

250 gram pasta (bijvoorbeeld penne, maar eigenlijk kan elke soort), zout, 2 eetlepels olijfolie, 1 sjalotje of kleine ui, 2 teentjes knoflook, 3 (niet te kleine) tomaten, scheutje (bijv. borrelglaasje) droge rode wijn, 2 eetlepels zwarte olijven zonder pit (bijv. Kalamata), 2 eetlepels kappertjes, vers gemalen zwarte peper, 1/2 eetlepel gedroogde oregano, , vers gemalen Pecorino kaas of Parmezaanse kaas

  •  Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op17-09-2014
  • Italiaans Hoofdgerecht
  •  10-20 min.

Stoofpotje van hamlappen, olijven, snijbonen en kerstomaatje

Dit stoofpotje werd door ons nichtje Eva van 12 jaar gemaakt toen ze bij ons logeerde. Geen gerecht dat ik zelf zou kiezen, maar...HET WAS SUPER LEKKER!! Dus zeker voor herhaling vatbaar. Wat was Eva trots! (In het originele recept zijn sperziebonen gebruikt. Ik had nog snijbonen en die smaakten prima in de stoofpot).

INGREDIENTEN

500 gram hamlappen of magere varkenslappen -, 2 eetlepels olijfolie -, 2 teentjes knoflook -, 8 takjes verse tijm of 3 theelepels gedroogde tijm -, 100 gram zwarte olijven zonder pit, uitgelekt (liefst Kalamata olijven) -, 200 ml witte wijn of vleesbouillon van blokje) -, 500 gram snijbonen of sperziebonen -, 150 gram kerstomaatjes -, peper, zout

  •  Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op11-03-2011
  • Italiaans Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Eigen recept

Hartige cakejes met olijven, pistache en geitenkaas

Hartige cake met een goede luchtige, kruimelige structuur. Makkelijk te maken en met de vulling kun je volop varieeren!

INGREDIENTEN

Voor 8 cakejes, , 150 gr bloem, 9 gr bakpoeder, 150 gr zachte geitenkaas, 90 gr olijven zonder pit (ik gebruik Kalamata), 40 gr gepelde pistache noten, 3 eieren (kleine, ong. 150 gr bij elkaar), 90 ml olijfolie, 60 ml melk, 30 gr yoghurt, peper, 1 tl thijm

  •  …
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op07-05-2012
  • Frans
  •  30-60 min.

Zalm en linzen salade met olijven dressing

INGREDIENTEN

Ingrediënten voor de salade:, 150 g Honingtomaten®, 200 g fijne groene bonen, gehalveerd, 3-4 eieren, 2 x 250g zakjes gekookte linzen, 200 g gerookte zalm, in grote stukken, Handvol rucola, , Ingrediënten voor de dressing:, 85g Kalamata olijven, ontpit, 5 el olijfolie, 2 el rode wijnazijn, 1 el geperste knoflook, 1 tl Dijon mosterd, 2 es fijngehakte basilicum, 1 el fijne kappertjes

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op09-11-2010
  •  
  •  20-30 min.

Zomerpasta met Olijven, Geroosterde Paprika en Kappertjes

Een heerlijk zomers gerecht. Als je barbecued rooster je vast de paprika's voor dit gerecht. Dat eet je dan de avond erna. Anders de paprika's boven de gasvlam roosteren,

INGREDIENTEN

* 2 rode paprika's, * 2 gele paprika's, * 3eetlepels olijfolie, * 2 tenen knoflook, * 1 cup penne, * 2 eetlepels platte peterselie, * 2 pond tomaten, ontveld en gehakt, * 75 gram olijven (kalamata), ontpit en gehakt, * 2 eetlepels uitgelekte kappertjes, * 2 eetlepels verse majoraan of 2 theelepels gedroogde, * 1 dl water, 1 kop vers geraspte Pecorino Romano

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op12-06-2000
  • Italiaans Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Bruschettadip van tomaten olijven knoflook en kruiden. Lekker BBQ

Gisteren gemaakt voor de bbq bij onze nicht Ik las het recept en het leek mee heel lekker. Nou, dat was het ook. Deze bruschettadip is niet alleen om te dippen maar heel lekker bij een stuk geroosterd of gebakken vlees of kip. Ook lekker op stokbrood. Ik heb het recept iets aangepast door in de marinade geen suiker maar een beetje honing te doen en een teentje knoflook door de dip te doen. In het originele recept is geen knoflook gebruikt.

INGREDIENTEN

500 gram (struik)-tomaten, 150 gram zwarte olijven zonder pit (liefst Kalamata olijven dat zijn echte zwarte olijven), 1 teentje knoflook (heel fijn gesnipperd of gprst), 4 takjes verse tijm (of 2 theelepels gedroogde tijm), 3 - 4 eetlepels olijfolie, 1 - 2 eetlepels balsamico-azijn, zout, versgemalen zwarte peper, theelepel vloeibare honing,  

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op24-07-2014
  • Italiaans
  •  10-20 min.

Verrukkelijke zomersalade van watermeloen met feta en zwarte olijven

De zon scheen en het was lekker warm. Dan heb je zin in een salade. In de supermarkt zag ik stukken watermeloen. Bij wat zoeken op internet kwam ik dit heerlijke recept tegen. Natuurlijk zelf iets toegevoegd en het was smullen.

INGREDIENTEN

1/4 watermeloen (pitjes verwijderd en vruchtvlees in blokjes gesneden), 1 middelgrote rode ui (gepeld en gesnipperd), sap van 1 citroen, 150 gram feta kaas (in kleine blokjes gesneden), plm. 3 volle eetlepels gehakte bladpeterselie, plm. 2 volle eetelepels gehakte basilicum, 100 gram echte zwarte olijven bijvoorbeeld Kalamata olijven, plm. 3 eetlepels olijfolie, zeezout en versgemalen peper,

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op05-07-2016
  • Internationaal
  •  10-20 min.

Gestoofde konijnenbout in rode wijn met olijven

Lekker gerecht

INGREDIENTEN

200 gram gedroogde pruimen, 500 ml. Volle rode wijn, 4 konijnenbouten, 2 eetlepels bloem, 5 eetlepels olie, 6 stengels bleekseldery (in boogjes)., 2 laurierblaadjes, 1 blikje tomatenpuree (70 gr.)., 300ml. Hete kippenbouillon, 1 potje kalamata olijven zonder pit (240 gram uitgelekt)., 1 bakje platte peterselie ( 20 gram, blaadjes grof gesneden)., , , , , , , . 

  •  Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op25-11-2014
  • Frans Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Eigen recept

Pittige Griekse paprikasalade met feta olijven komkommer lenteuitjes

In de zomer maak ik vaak een lekkere salade. Ook maak ik regelmatig een salade van dverse kleuren paprika. Lekker gemarineerd in een heerlijke dressing smaakt dit voortreffelijk bij een snee vers boerenbrood met een knapperige korst. N.B. Heb je last van je maag na het eten van paprika's? Schil de paprika's met een scherp mesje en je merkt er niets meer van

INGREDIENTEN

3 paprika s liefst van verschillende kleuren dat staat zo leuk (evt. geschild en in smalle reepjes gesneden), 1 kleine of 1/2 Spaanse rode peper, pitjes en zaadlijsten verwijderd, gesnipperd, 2 flinke eetlepels echte zwarte olijven bijvoorbeeld kalamata olijven (gehalveerd), 1 bosje à 3 lenteuitjes (schoongemaakt in ringetjes gesneden), 1 middelgrote rode ui (gepeld en gesnipperd), 2 flinke eetlepels uitgelekte kappertjes, 1/2 komkommer (geschild, zaadlijsten verwijderd, in reepjes of blokjes gesneden), plm. 125 gram fetakaas (in kleine blokjes gesneden), , Dressing:, 1 1/2 eetlepel rodewijnazijn, 4 eetlepels goede olijfolie extra vierge, versgemalen zwarte peper, wat versgemalen zeezout, 1 flinke eetlepel vloeibare honing, 1 eetlepel oregano (liefst verse oregano, gebruik je gedroogde dan 1/2 eetlepel)

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op07-08-2016
  • Grieks
  •  10-20 min.
  • Eigen recept

Griekse bifteki, maar XXL gevuld, smullen!

Mmmm, yummie, yammie, dit is super smullen. Na een experiment gisteren is dit mijn versie en super, super lekker juist door de aangepaste vulling. Was een gok, maar die was dik de moeite waard en deel ze want dit is wel het allerlekkerste balletje dat ik onlangs gemaakt heb. Ik zou zeggen- kali orexi !!

INGREDIENTEN

Voor de ballen:, , 600 gr gehakt HOH, 1 ei, 1 grote ui, 5 teentjes knoflook, 1 klein chili pepertje, 3 e paneermeel, 1 e tomatenpuree, 1 e vers gesnipperde peterselie, Snufje komijn poeder, Vers gemalen zwarte peper, Zeezout, Olijfolie, , Voor de vulling:, , 1 pakje (100 gr) feta kaas, 1 hand vol zwarte Kalamata olijven zonder pit, Halve e Tzatziki, Halve t oregano

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op18-05-2014
  • Grieks Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Amuse: Soepstengels in parmaham gewikkeld

Bevat per eenpersoonsportie: Energie 145 kCal - Eiwit 7 g - Vet 11 g - Koolhydraten 3 g

INGREDIENTEN

15 g verse basilicum, 150 g zwarte kalamata olijven, zonder pit, 1 theelepel kappertjes, 4 eetlepels olijfolie, 1 teen knoflook, 8 halve soepstengels, 8 plakken parmaham

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op30-01-2008
  •  
  •  10-20 min.
  • Eigen recept

Griekse paprikasalade met feta kappertjes en olijven lekker bij de bbq

Ik maak heel graag salades, waaronder ook paprikasalade. De paprika's heb ik geschild omdat ze dan beter verteerbaar zijn. Als paprika's geschild zijn heb je ook geen last van oprisping zoals veel mensen dat hebben na het eten van rauwe paprika's. De donkere olijven die ik gebruik zijn òf de Italiaanse taggiasche òf de Griekse kalamata olijven. De hele zwarte olijven die je wel ziet zijn vaak geverfde groene olijven en lang zo lekker niet als de olijven die ik hiervoor genoemd heb. Gerijpte olijven krijgen namelijk een donkerbruine of donkerpaarse kleur en zijn nooit echt zwart.

INGREDIENTEN

3 grote paprika's, liefst van verschillende kleuren, plm. 150 gram feta, 3 lenteuitjes, 1 eetlepel verse tijmblaadjes, 2 eetlepels uigelekte kappertjes, donkere olijven naar smaak (liefst taggiasche of kalamata), Dressing, 1 eetlepel versgeperst citroensap, 3 eetlepels olijfolie, 1/2 eetlepel vloeibare (acacia) honing, 1 teentje knoflook, gepeld en fijn gehakt, 1 theelepel gedroogde oregano (mag ook verse, nog lekkerder), versgemalen peper, 1 theelepel pittige gladde mosterd, , , ,

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op07-06-2017
  • Grieks
  •  10-20 min.
  • Eigen recept

Brood paprika bacon olijven en geitenkaas uit de oven of airfryer

Op zaterdag eten wij altijd brood, ik kan er mijn maal niet zo goed mee doen dus ik wil altijd iets warms. Deze is erg lekker, makkelijk te maken, gezond en kan zowel in de oven als in de airfryer bereid worden. Als lunch kan dit ook maar wij eten dit altijd als avondeten.

INGREDIENTEN

** 8 sneetjes volkorenbrood (naar keuze), ** 2 prei stengels (gewassen en in halve ringen gesneden), ** 100 gram gesneden bacon, ** 3 kleuren paprika (ingelegd, apart recept)(in blokjes gesneden), ** 1 bakje (100 gram) Kalamata olijven, ** 1 rode peper (klein gesneden), ** verse rozemarijn (klein gehakt)(naar smaak), ** 1 klein blikje tomatenpuree, ** 100 gram geitenkaas (in stukjes gesneden), ** handvol geraspte kaas, ** zwarte peper (uit de molen), ** knoflook-chili-olie

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op30-08-2017
  • Internationaal
  •  20-30 min.

Griekse aardappelsalade met feta en rucola

Dit is een doodsimpele, maar oh zo lekkere koude salade die het prima doet bij de barbecue en buiten eten. Een ideale salade met alles aan goede voedingsstoffen erin en snel klaar. Echt een vakantiesalade en ook een prima camping gerecht en het wordt bloedheet. Koel hem terug in de koelkast op 4 graden als je over hebt.

INGREDIENTEN

750 gr vastkokende aardappels, 2 rode uien, 100 gr verse rucola, 250 gr Griekse feta kaas, 4 el balsamico azijn, 1 el kappertjes (of augurkjes), 5 el Griekse olijfolie, Vers gemalen zwarte peper, Zeezout, Optioneel handje gehakte Kalamata olijven en/of wat rode puntpaprika

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op29-06-2015
  • Grieks
  •  20-30 min.

CHORIATIKI

Lekkere Griekse salade. Deze salade wordt ook "Boerensalade" genoemd.

INGREDIENTEN

Grote rijpe tomaten., komkommer in blokjes., rode paprika in reepjes., groene paprika in reepjes., 50 gr. Kalamata olijven., 1 grote (evt. rode) ui in dunne ringen., 200 gr. Feta in blokjes., olijfolie, azijn, en peper en (evt. grof zee-)zout naar smaak., 1 theel. Oregano., (evt. Griekse groene pepers).

  •  Bijgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op12-01-2003
  • Grieks Bijgerecht
  •  0-10 min.
  • Eigen recept

Paperbark smoked olives

De paperbark smoke oil geeft een subtiele rooksmaak aan de olijven en het resultaat is fantastisch als borrelhapje, of heerlijk in salade, pizzas of brood. Absoluut de moeite van het halen waard (www.ispc-int.com, in Gent/Luik/Breda/Utrecht).

INGREDIENTEN

250 g kalamata olijven -, 2 el paperbark smoke oil -, 1 tl witte wijnazijn, ,

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op17-08-2008
  • Australisch
  •  0-10 min.
  • Eigen recept

Kipdijfilet met pittige tomatensaus en aardappeltjes uit de oven

Wat een heerlijke maaltijd was dit. De eerste keer gemaakt en dat ga ik zeker vaker maken. Ik had kipdijfilet in huis (veel, veel lekkerder dan kipfilet) waarmee ik een snel eenvoudige maaltijd wilde maken. Op zoek dus naar een lekker recept op internet. Daar kwam ik een ovenrecept met kipfilet tegen dat me wel aanstond. De baktijd was ongeveer net zo lang als de aardappelwedges die ik vaker maak in de oven. Recept aangepast. En dit kwam eruit. De combinatie van de aardappeltjes met de heerlijke sappige kipdijfilet was verrukkelijk. Een beetje van "Honingtomaten" en wat meer van mezelf. De pittige tomatensaus wordt in de pan gemaakt en komt later op de kip. NB. Voor wie meer saus bij de kipdijfilet wil maakt van de opgegeven hoeveelheid het dubbele.

INGREDIENTEN

3 flinke kipdijfilets (of meer of minder naar smaak), vers gemalen peper, vers gemalen zeezout, plm. 4 - 5 aardappelen vastkokend, 3 knoflooktenen of een bolletje knoflook (zie foto) in tweeën gesneden, 3 eetlepels olijfolie, paar takjes rozemarijn, 1 eetlepel gedroogde oregano, , Voor de saus:, 1 eetlepel olijfolie, 1 sjalotje gepeld en gesnipperd, 2 ansjovisfillets, grof gesneden, 1 flinke eetlepel zwarte olijven in stukjes gesneden (geen geverfde olijven, liefst Kalamata of taggiasca), 2 teentjes knoflook, gehakt, 1 flinke eetlepel kappertjes (uitgelekt), 1/2 theelepel cayennepeper, vers gemalen zeezout, plm. 8 zoete kerstomaatjes, 1 tl gedroogde oregano, 2 el geraspte Pecorino kaas

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op04-05-2015
  • Italiaans Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Griekse kipfilet in bladerdeeg met geitenkaasvulling

Yummie, jammie, lekker krokant, maar ook lekker pittig. Kipfilet, kip, is zo veelzijdig want je kan er een hoop leuks mee doen. Ook deze stond hier afgelopen Pasen op de tafel en hij vond gretig aftrek. Makkelijk voor te bereiden, niet moeilijk te maken, maar wel een hele hoge lekkerheidsgraad !!

INGREDIENTEN

4 kleine kipfilets, 8 dunne lange plakken Pancetta of gerookt ontbijtspek, 1 klein potje pitloze zwarte olijven, Kalamata, 1 rol baderdeeg (Tante Fanny), 1 ei, 4 takjes verse tijm, 1 bakje geitenroomkaas (Chavroux), Vers gemalen zwarte peper, Zeezout

  •  Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op05-05-2014
  • Grieks Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Couscoussalade met gegrilde groenten op Siciliaanse wijze

Een soortgelijke salade kregen wij voorgezet tijdens onze vakantie op Sicilië. De geografische ligging van Sicilië is in dit gerecht  merkbaar want de Arabische invloeden zijn hierin duidelijk aanwezig.  Met behulp van een foto en de smaak nog in mijn gedachten heb ik getracht deze na te maken. Met verse munt en koriander en een handvol (Kalamata) olijven heb ik de salade naar mijn eigen smaak aangepast. Wij aten dit als onderdeel van een bbq maar met wat extra geitenkaas of feta maak je hier ook een heel erg lekker hoofdgerecht van. Deze salade is zowel lauwwarm als koud erg lekker.

INGREDIENTEN

- 500 gram couscous (middel), - 1 aubergine, - 1 courgette, - 1 rode paprika, - 1 gele paprika, - 1 rode ui, - verse koriander (ik had ongeveer een half bosje), - verse munt (ik had ongeveer 15 flinke blaadjes), - handvol (Kalamata) olijven (ongeveer 20), - olijfolie, - peper en zout

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op23-08-2015
  • Italiaans
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

Pasta gamba uit de wok

Uit de BK Wokarang: Pasta Gamba (i.s.m. Paul van Gogh)

INGREDIENTEN

16 Grote garnalen (rauw en gepeld), Potje Kalamata olijven (zonder pit), Doosje cherry (tros-)tomaatjes - heel, 2 3 Bosuitjes - grof gesneden, 2 Tenen knoflook - grof gesneden, 1 2 Rode Spaanse pepers (zonder pitjes en nerven) grof gesneden, Paprikapoeder, Handvol verse Basilicumblaadjes in reepjes, 250 gr. Penne Rigatte (net niet) beetgaar gekookt, Olijfolie om te bakken, Olijfolie Extra Virgine, Zout en peper naar smaak, Gremolata (mengsel van het geel van citroenschil en verse peterselie)., Voor de gremolata, liefst biologische (onbespoten) citroenen gebruiken.

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op11-12-2013
  • Italiaans Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

De enige echte Griekse boeren salade

Het is een paar minuten meer werk dan de gewone versie, maar hij is echt heel veel lekkerder! Klaar in 20 minuten, maar dan heb je ook echt wat.

INGREDIENTEN

2 kleine biologische komkommers, 1 bakje cherry tomaten, 2 grote rode uien, Bosje platte peterselie, 2 handjes Kalamata olijven, 1 blok feta, 2 el vers geperst citroensap, 1 tl geraspte citroenschil, zest, 1 kopje Griekse yoghurt, 1 teentje geperste knoflook, Snufje vers gemalen zwarte peper

  •  …
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op16-06-2014
  • Grieks
  •  10-20 min.
  • Eigen recept

Super kabeljauw met een meditteraan laagje uit de oven

Heerlijke kabeljauwfilet die je niet vooraf hoeft te bakken. Het Meditterane laagje gaat bovenop de rauwe vis en dan zo de oven in! Echt smullen!

INGREDIENTEN

250 gram kabeljauw (dikke stukken), zout, peper, 1 sjalotje, 1 teentje knoflook, 2 tomaten, 1 eetlepel tomatenpuree, 1 eetl olijfolie, 1 theelepel tijm, 1 eetlepel kappertjes, zwarte olijven zonder pit (liefst Kalamata dus "echte" zwarte olijven), 2 eetlepels fijngesneden basilicum, 1 eetl balsamicoazijn, 1/2 theelepeltje suiker

  •  Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op26-11-2013
  • Mediterraan Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

Griekse boerensalade met ijsbergsla

Als je bij de Griek gaat eten krijg je meestal een bordje met boerensalade erbij (Salata Choriatiki) En omdat ik die zo lekker vind wilde ik die thuis ook wel eens maken. Ik heb de ingrediënten in mijn geheugen opgeslagen en het enige wat ik er zelf nog aan toegevoegd heb is wat fijngesneden ijsbergsla. Ieder zijn eigen ding natuurlijk, maar ik vond deze eigenlijk wel goed geslaagd. De dressing heb ik simpel gehouden want de salade zelf zit al goed vol met een grote hoeveelheid aan verschillende smaken.   Deze hoeveelheid is voor 4 royale porties  ;)

INGREDIENTEN

Voor de salade:, - 100 gram ijsbergsla (fijngesneden), - 1 rode en 1 groene paprika (of van ieder een halve als het grote zijn), - 1 komkommer, - 1 rode ui, - 2 flinke tomaten (of wat meer kleinere), - 200 gram feta, - handvol Griekse Kalamata olijven, - eventueel voor de garnering 4 Griekse groene pepers (uit een potje), - gedroogde marjolein of oregano, Voor de dressing:, - 3 el olijfolie, - 2 el rode wijnazijn, - 1 tl suiker, - peper en zout, - gedroogde marjolein (of oregano),

  •  Bijgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op17-04-2015
  • Grieks Bijgerecht
  •  10-20 min.

Fetahapjes 2

INGREDIENTEN

150 gram feta met olijven en knoflook in olie, 150 gram feta met Kalamata olijven in olie, 12 takjes verse citroenmelisse, 3 kerstomaatjes in kwarten, ? 36 cocktailprikkers

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op23-03-2003
  • Internationaal
  •  0-10 min.
  • Eigen recept

Hoemoes pita-pizza met Griekse salade

Lekkere hapjes van pitabroodjes en Hoemoes

INGREDIENTEN

4 pitabroodjes, olijfolie, Hoemoes, 1/2 gehakte komkommer, 1/2 gehakte tomaten, 1/4 kop gehakte, ontpitte Kalamata olijven, 1/4 in blokjes gesneden rode ui, baby-rucola, 2 el citroensap, zout en peper, feta

  •  Bijgerecht
  •  
  • Geplaatst op02-05-2014
  • Bijgerecht
  •  

Pizza verdura met buffelmozzerella

Deze pizza ademt Italië. Veel kleur en afgemaakt met buffelmozzarella.   Deze pizza ziet er niet alleen heel lekker uit, hij bevat slechts 553 kcal.  Wij gebruikten een pompoen pizzabodem deze is een stuk gezonder dan de standaard pizzabodems. Met 40% groenten, 30% minder kcal en koolhydraten, maar toch die 100% pizzasmaak. Voedingswaarden pizza verdure: 240g GROENTEN 84g KOOLHYDRATEN 15g EIWITTEN 7g VETTEN 553 KCAL

INGREDIENTEN

1 Magioni pompoen pizzabodem, 60 gr tomatensaus, 20 gr buffelmozzarella, 30 gr puntpaprika, 30 gr champignons, 30 gr artisjokharten uit blik (op water), 10 gr Kalamata olijven, 10 gr rucola, 1 tl chiliflakes,

  •  Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op05-02-2018
  • Wereld Hoofdgerecht
  •  10-20 min.

Stifado

INGREDIENTEN

600 g runderlappen (rundstoofvlees), 4 el Gyros melange, 150 g mini sjalotten, 100 ml Balsamico di Modena IGP, 2 el Bak & Braad olijfolie, 1 ui, 3 knoflook tenen, 400 g gepelde tomaten uit blik, 200 ml rode wijn, 2 laurierbladen, 450 g voorgekookte krielaardappelen, 25 zwarte Kalamata olijven, 1 fles Salsa della Mamma, verse peterselie

  •  …
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op30-07-2012
  • Grieks
  •  > 120 min.

Marokko: Tuinbonensalade

* Sjlada del foel *Marokkaans spreekwoord: "Koella yaqoel foeliy tayab." Dit betekent: "Iedereen zegt: Mijn tuinbonen zijn de beste!" (Elk denkt zijn uil een valk te zijn). En niet eens teveel gezegd, want de tuinboonrecepten uit de Arabische wereld zijn werkelijk heel geraffineerd.

INGREDIENTEN

300 g verse gepelde tuinboontjes, 1 tl paprikapoeder, 1 uitgeperst teentje knoflook, 2 el gehakte koriander, 1 el citroensap, dunne reepjes gepekelde citroen, violette olijven (msjqoeq of Griekse kalamata)

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op04-02-2001
  • Arabisch
  •  20-30 min.

Griekse Boeren Salade

INGREDIENTEN

1 grote ui, 3 tomaten, halve komkommer,Feta-kaas, kalamata olijven, citroensap, olijfolie, oregano poeder

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op12-12-1998
  • Grieks
  •  0-10 min.
  • Eigen recept

Olijfbrood

Brood halen we het liefst in de winkel of bij de bakker. Eigenlijk is brood zelf maken erg makkelijk en lekker. Hierbij een heerlijke olijfbrood. Nog lekkerder met een glas witte wijn van bijvoorbeeld de Sauvignon Blanc.

INGREDIENTEN

150 gram kalamata olijven, 300 milliliter yoghurt, 300 gram zelfrijzend bakmeel, 100 gram Parmezaanse kaas (geraspt), 1 theelepel bakpoeder, 1 theelepel zeezout, 1 eetlepel olijfolie, 1 citroen

  •  …
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op28-11-2017
  • Italiaans
  •  20-30 min.

GEROOSTERDE UIENTAPENADE

INGREDIENTEN

, , 1 grote gele ui met schil, 1,25 dl olijfolie, 125 gr. olijven zonder pit (liefst griekse kalamata), 3 flinke knoflooktenen gepeld, 2 gepelde tomaten,

  •  …
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op30-10-2003
  • Internationaal
  •  0-10 min.
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Top