1. Home
  2. Recepten
  3. Gelegenheden

Gelegenheden recepten (192) Alles wissen

Filter
  • Sorteer
  • Bereidingstijd
  • Gelegenheid
  • Eigen recept

Variaties met bladerdeeg - hapjes voor de borrel

Verrukkelijke kleine gevarieerde bladerdeeghapjes. Ze vlogen weg op Sinterklaasavond. Maar ook bij andere gelegenheden natuurlijk heerlijk. Je kunt ze natuurlijk tevoren maken en invriezen. Ik heb kleine rundersaucijzenbroodjes gemaakt, bladerdeeghapjes met ham en kaas en hapjes met gerookte zalm en boursin. Van de saucijzenbroodjes haal je er 3 uit een plakje bladerdeeg. Van de andere hapjes elk 4.

INGREDIENTEN

Hoeveelheden zijn moeilijk te geven omdat het afhankelijk is van het aantal hapjes wat je wilt maken. Plakjes (roomboter) bladerdeeg achterham jong belegen kaas plakjes gerookte zalm boursin met kruiden en knoflook (of ander merk) rundersaucijsjes los geklopte eidooier

Bereidingswijze

Plakjes bladerdeeg ontdooien. Voor de saucijzenbroodjes: Op elk plakje bladerdeeg 1/3 deel van een saucijs leggen. Bladerdeeg oprollen en in 3 stukken verdelen. Bestrijken met eidooier. Voor de ham-kaas-hapjes: Bladerdeeg in vieren snijden. Blokje kaas in stukje ham verpakken. Midden op stukje bladerdeeg leggen. Punten naar elkaar vouwen. Bestrijken met eidooier. Voor de zalm-boursinhapjes: Bladerdeeg in vieren snijden. Bolletje boursin in stukje zalm rollen. Midden op stukje bladerdeeg leggen en als driehoekje naar elkaar vouwen. Bestrijken met eidooier. Oven voorverwarmen op 200 graden C. In het midden van de voorverwarmde oven 15-20 minuten bakken. tot de hapjes mooi goudbruin zijn.

  • Internationaal
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op11-12-2007
  • Internationaal
  •  10-20 min.

Chocolade ? Cheesecake uit de oven Toppertje!

Maak ik echt alleen maar bij speciale gelegenheden anders kunnen we wel 5 maal per week gaan sporten.. Als nagerecht vind ik deze taart ook heel goed uitkomen.

INGREDIENTEN

275 gr pure chocolade, in stukjes 600 gr roomkaas op kamertemperatuur(bijvoorbeeld Monchou) 200 gr suiker 2 tl vanille-essence 4 eieren op kamertemperatuur 175 ml zure room 1 el cacaopoeder VOOR DE BODEM 200 gr chocoladebiscuittjes verkruimeld 75 gr gesmolten boter ? tl kaneelpoeder.

  • Frans
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op16-09-2004
  • Frans
  •  0-10 min.

Handgerolde Oreo Bonbons

Deze Oreo-bonbons zijn zo ongelooflijk lekker en makkelijk te maken. Dit recept is van mijn zus, die deze bollen ooit eens voor mij maakte. Nu heb ik er mijn eigen draai aan gegeven! Deze bonbons zien er feestelijk uit en smaken heerlijk. Ze zijn goed voor speciale gelegenheden, weekenden, vakanties of gewoon omdat het kan

INGREDIENTEN

- twee pakjes Oreo koekjes, - 300 gram melk chocolade, - 175 gram roomkaas, - een witte chocolade reep (optioneel, kijk stap 7), - 1 theelepel vanille extract

  • Nagerecht
  •  
  • Geplaatst op09-05-2014
  • Nagerecht
  •  

Ovengedroogde tomaatjes

LET OP de oventemperatuur is gewijzigd!!! lekker voor allerhande gelegenheden en leuk als cadeau

INGREDIENTEN

90 ml olijfolie, plus naar behoefte extra, 6 teentjes knoflook, ongepeld en gekneusd met de platte kant van een mes of uw hand, 500 g kerstomaatjes, 2 theelepels poedersuiker, Enkele takjes tijm of rozemarijn, Zeezout en versgemalen zwarte peper

  • Frans
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op21-02-2013
  • Frans
  •  > 120 min.

Quiche Lorraine

Een lekkere pittige hartige taart voor bijzondere maar ook dagelijkse gelegenheden.

INGREDIENTEN

1 pakje bladerdeeg, 1 ui, 1/2 prei, 2 eieren, 3 plakjes ham, 2 dl slagroom, 2 tomaten, 1/2 eetlepel maizena, 150 gr. gerookte spekblokjes, 200 gr. geraspte kaas

  • Frans Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op07-10-2011
  • Frans Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Spekkoek Indonesisch

Spekkoek is een Indische lekkernij. Deze cake met gekleurde laagjes is ontstaan ten tijde van de koloniale periode in Nederlands-Indië. Na de onafhankelijkheid van Indonesië is de spekkoek met de Indische Nederlanders mee naar Nederland gekomen. Bij feestelijke gelegenheden waar de familie bijeen komt, mag spekkoek dan ook zeker niet ontbreken! De naam spekkoek is een beetje misleidend. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, komt er geen spek aan te pas. Het is echter wel naar het vleessoort vernoemd; vanwege de laagjes lijkt het een beetje op doorregen spek . In Indonesië heet het `spekkuk` of `kue lapis`, wat letterlijk cake in laagjes betekent. Spekkoek wordt gemaakt van twee kleuren deeg die om en om in flinterdunne laagjes worden aangebracht. De originele spekkoek is lichtgeel en bruin gekleurd. Ook komt in sommige versies de kleur groen voor, afkomstig van de bladeren van de tropische plant `pandan` die als smaakmaker wordt gebruikt. Aangezien Indonesiërs van zoet houden, worden vaak vruchten of cacao aan de spekkoek toegevoegd. De traditie van de spekkoek houdt de herinneringen aan het oude Nederlands-Indië levend. De vraag is echter wel of de jongere generaties van Indische afkomst nog fanatieke spekkoekbakkers onder zich heeft. Niet iedereen heeft tegenwoordig nog tijd en zin om uren in de keuken te staan. De bereiding vergt namelijk veel geduld, omdat elk laagje één voor één wordt afgebakken in de grill of oven. Voor de luie lekkerbek is er een makkelijkere optie; spekkoek is verkrijgbaar bij de Indische toko.

INGREDIENTEN

250 gram boter, 250 gram poedersuiker, 125 gram droog gezeefd meel, 10 eierdooiers, 8 eiwitten, 1 stokje vanille of 1 pakje vanillesuiker, 2 theelepels kaneel, 1 theelepel nootmuskaat, 1 theelepel kruidnagelgruis, 1/2 theelepel gestampte kardemom, en nog wat boter voor het bestrijken van de laagjes

  • Indonesisch
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op02-11-2008
  • Indonesisch
  •  > 120 min.
  • Eigen recept

Duivelse Chocoladetaart met Witte Chocoladevulling en Cacaog

Deze duivelse calorieenbom is een geweldige taart voor speciale gelegenheden. Ik hem hem gemaakt als nagerecht voor de Italiaanse zondagslunch en hij was echt heerlijk! Hij kan natuurlijk ook goed dienen als taart voor speciale gelegenheden, zoals verjaardagen etc. Voor de genieters en de choc-aholics een echte aanrader!

INGREDIENTEN

Basistaart voor een taartvorm van 24 cm:, 250 gr pure chocolade (liefst met een hoog cacaogehalte), 100 gr boter, 100 ml melk, 4 eieren, 100 gr suiker, 200 gr bloem voor taarten, 1 zakje gist voor taarten of baking poeder, , Voor de vulling:, 200 gr witte chocolade, 3 gr gelatineblaadjes, 3 eieren (2 dooiers, 3 eiwitten), 75 gr verse slagroom, 25 gr suiker, , Voor de cacaoglazuur:, 6 flinke el cacao, 6 el suiker, 6 el melk, 50 gr boter, , Voor het bevochtigen van de taart:, 1 shotglaasje rum (of een ander type alcohol bijv. wodka, marsala, baileys etc), 2 shotglaasjes water, 1 el cacao, 2 of 3 el suiker (ligt eraan hoe zoet je het wilt)

  •  
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op26-03-2012
  •  
  •  60-120 min.

Advocaat-Slagroomtaart

Vrolijke paastaart, maar ook voor andere gelegenheden niet te versmaden.

INGREDIENTEN

4 eieren/ 160 gr. suiker/ 120 gr. bloem/ 40 gr. maizena/ 1 mespuntje zout/ 3 el.sinaasappellikeur/ 3 el. water/ 2,5 dl. slagroom/ 2 zakjes slagroomversteviger/ 2 dl. advocaat/ 12 paaseitjes.

  • Nederlands
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op03-02-2000
  • Nederlands
  •  60-120 min.

pastasalade met kip en pesto

Mijn favoriete salade... Geschikt voor allerlei gelegenheden. Smullen maar!!

INGREDIENTEN

250 gram spiraalmacaroni, 300 gram kipfilet, 2 eetlepels olijfolie, zout, peper, 4 volle eetlepels rode pesto, 1 eetlepel citroensap, 1 knoflookteentje, 250 gram kerstomaatjes, 4 lente uitjes, 50 gram pijnboompitten of cashewnoten, 100 gram grofgeraspte kaas, 2 eetlepels gesnipperde basilicum, eventueel in dunne reepjes gesneden ijsbergsla

  • Italiaans
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op15-03-2005
  • Italiaans
  •  10-20 min.

Kermissoep

De Brabantse Keuken

INGREDIENTEN

Bij speciale gelegenheden, zoals kerkelijke hoogtijdagen, bruiloften, kermissen e.d., kocht met voor ca. 10 personen een flinke runderrollade van wel 2-2? kg: 't rolleke. Deze werd gekookt en koudgesneden bij de boterham geserveerd., Verder werd er een fikse hoeveelheid runderpoelet (1 kg) en nog 500 gram half-om-half gehakt voor de 'ballekes' ingekocht.

  • Nederlands
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op19-01-2006
  • Nederlands
  •  30-60 min.

Indonesische Spekkoek

Rijke Indonesische laagjes cake, voor speciale gelegenheden, een echte verwennerij!

INGREDIENTEN

12 grote eieren, 500 gr boter, 100 gr gesmolten boter(om te smeren per laag!), 400 gr suiker, 2 zakjes vanille suiker, 150 gr bloem/meel, 100 gr bloem/meel, mespuntje zout, , Voor de bruine laag:, 10 theelepels kaneel, 3 theelepels nootmuskaatpoeder, 3 theelepels kruidnagelpoeder, 2 theelepels cardamonpoeder, 1/2 dopje/1 theelepel anijsextract,

  • Indonesisch Nagerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op03-06-2001
  • Indonesisch Nagerecht
  •  > 120 min.

Herrenpudding of Herrencrème ( luchtige roompudding met chocoladestukjes )

In Nordrhein Westfalen in Duitsland is dit een nagerecht wat vooral bij feestelijke gelegenheden wordt gegeten. Ook wij vinden het een heerlijke romige pudding met kleine stukjes chocolade en een scheutje rum. Gemakkelijk te maken. Heerlijk als je veel eters krijgt.

INGREDIENTEN

1/2 liter melk, 35 gram custard of pakje vanillepudding, 35 gram suiker (bij gebruik custard), zakje vanillesuiker, 1/4 ltr slagroom, flinke scheut rum of paar druppels rumaroma, 50 gram of meer naar smaak pure chocolade in hele kleine stukjes gehakt

  • Duits Nagerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op21-01-2009
  • Duits Nagerecht
  •  10-20 min.
  • Eigen recept

Feestelijke salade Schotel geschikt voor ieder feestje

Deze Salade Schotel Wordt Bij ons traditie getrouw ieder kerst en oude jaars avond gemaakt en op speciale feestelijke gelegenheden. Deze salade schotel is echt de moeite waard en is echt een topper.En dit recept heb ik van mijn vader die helaas er niet meer is die heeft vroeger in de horeca gewerkt en daar maakte hij altijd deze salade.Vooral in deze dure tijden. maar als je de top produckten wilt gebruiken voor diegene die dan ook een top salaris hebbben mag ook de dure ingredienten gebruiken maar of daar de salade dan lekkerder van wordt denk t niet want de kruiden moet t doen bij deze salade.

INGREDIENTEN

Ingrediënten, , VOOR DE BASIS., 1 Bak Kant en Klare Ambachtelijke Rundvlees Salade., Of 1 Bak Huzaren Salade., 500 gram gaar gekookte rundvlees of sucadelappen, 500 gram gaar gekookte aardappellen ( zeer kruimig ), 1 eetlepel zout ( op gevoel en naar eigen smaak ), 5a6 ? eetlepels halvanaise of slasaus (om smeuige massa te maken), 2 pakjes in kant en klaar in Blokjes gesneden of 1 blik achterham of smack, 1 zak gesnipperde uien, 1 grote pot augurken, 3 eetlepels Marne Franse Mosterd., , SMAAKMAKERS EN KRUIDEN, 3 eetlepels mosterd ( op gevoel en naar eigen smaak), Zout, Peper, 1 eetlepel PaprikaPoeder, halve eetlepel KerriePoeder, 1a2 theelepel Kruidnagelpoeder, mes punt Cayennepeper ( wees hier voorzichtig mee ), En salade met kom en al 1 nacht in de koelkast zetten trekken de kruiden en dregelijke goed door voor nog meer smaak.En maak alles de volgende dag mooi op een schaal., Met Deze Kruiden Wens Ik iedereen Succes., , Voor Vragen en reakties Mail naar : g.aalderink@gmail.com, , SUCCES., , VOOR OPMAAK EN GARNERING, 1 krop ijsberg sla of gewone sla of 1 zak kant en klaar gesneden gemengde sla., 2a3 eetlepels oranje cocktailsaus ( voor garnering over de salade ), 1 strooi potje paprikapoeder, 2a3 handjes gedroogde peterselie (voor garnering ), 1 pot rauwkost bleekselderij in zoetzuur(voor garnering), 1 pot rauwkost wortelen zoetzuur(voor garnering), 1 pot zilver uitjes, 1 a 2 pakjes plakjes ham, 1 a 2 potjes asperges, , GARNERING VOOR DE EIEREN, 6 eieren hard gekookt, 1 fles ketchup of currysaus (voor garnering op eieren), 1 fles mayonaise (voor garnering op eieren), , GROENTEN, 1 pot half gesneden augurken (voor garnering, 3 tomaten, 1 gerasperde komkommer, zo wordt het wel salade maar ???????

  • Nederlands
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op15-12-2011
  • Nederlands
  •  30-60 min.

Spekkoek , een echt typisch Indische lekkernij

Spekkoek is een echt typisch Indische lekkernij, een specialiteit, die een lange ambachtelijke bereidingswijze vergt. Maar als het klaar is, heb je ook een ware delicatesse. Het is een ronde cake. Zo lekkerrrrr. Zoals al eerder gezegd is, het recept is vrij bewerkelijk omdat je het laag voor laag in de oven moet bakken. De naam ´spekkoek´ is hiervan ook afgeleid: er zit dus géén spek in, maar door de gelaagdheid van bruine met witte lagen heeft het de structuur van spek. Je bent er ongeveer anderhalf uur mee bezig, vandaar dat spekkoek vaak alleen bij speciale gelegenheden gemaakt wordt.

INGREDIENTEN

7 grote eieren, 100 gram meel, 250 gram roomboter, 250 gram basterdsuiker, 1 zakje vanille suiker, 2 eetlepels koffieroom, 10 theelepels kaneel, 3 theelepels kardemom, 3t theelepels kruidnagel (gemalen), 3t theelepels nootmuskaat, 3 theelepels anijs, 2 theelepels zout, , Rond bakblik met doorsnede van 22 cm, Mixer, 2 beslagkommen, 2 gewone kommen, 2 opscheplepels of 2 soeplepels (moeten wel dezelfde maat hebben), Zeef

  •  
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op10-07-2010
  •  
  •  60-120 min.

Pangsit

In de Indonesische keuken zijn de indische hapjes een absolute must. Op verjaardagen en andere feestelijke gelegenheden worden altijd schalen vol indische snacks zoals pasteitjes, loempia of risolles gepresenteerd. Hieronder een lekker recept van pangsit. Pangsit is eigenlijk een chinees recept, maar in de indische keuken zul je het ook vaak aantreffen. Bovendien is de pangsitvulling van dit recept indisch/chinees.

INGREDIENTEN

á 2 pakken pangsitvellen (verkrijgbaar bij de toko).Hebben ze geen pangsitvellen, neem dan loempiavellen en snijd elk vel in vier gelijke stukken., 150 gram rundergehakt, 150 gram garnalen (fijngehakt), 4 teentjes knoflook (fijngesnipperd), 2 eetl. prei (fijngesneden), 2 eetl. selderij (fijngesneden), peper en zout, olie, zonnebloemolie, Water en bloem voor meelpapje (dient als plakmiddel), , Gembersausje, ¼ ui, fijngesnipperd, 1 teentje knoflook, 2 grote eetl. tomatenketchup/puree, 1 eetl. ketjap, 1 eetl. gember, fijngesneden, rietsuiker of een stukje gula djawa en eventueel stukjes ananas op siroop, azijn, stukje rode peper, ,

  • Indonesisch
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op13-01-2013
  • Indonesisch
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

Heerlijke Appelkruimeltaart

Een heerlijke appelkruimeltaart voor alle gelegenheden.

INGREDIENTEN

300 g bloem, 1,5 tl bakpoeder, 65 g basterdsuiker, 2 zakjes vanillesuiker, 200 g boter op kamertemperatuur, 125 g kristalsuiker, 4 grote appels of 5 kleintjes, 2 eetlepels kaneel

  • Nederlands
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op04-03-2012
  • Nederlands
  •  20-30 min.

Eendeborstfilet Met Rode Kool

Voor speciale gelegenheden.

INGREDIENTEN

2 eendenborstfilets, 1 theel. gemberpoeder, mespunt kruidnagelpoeder, zout en versgemalen peper, 250 gr. gesneden rode kool, 1 kleine rode ui, 1 rijpe peer, 1 appel, sap van 1/2 sinaasappel, scheutje olie, klontje boter, 1 eetl. bruine basterdsuiker, 1/2 theel. kaneel, 1 glas rode wijn, allesbinder

  • Frans Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op28-09-1999
  • Frans Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

varkenshaas met heerlijke marsalasaus

Een heerlijk gerecht,dat niet misstaat bij bijzondere gelegenheden.

INGREDIENTEN

1 ui, 150 gr. oesterzwammen, 250 gr. kastanjechampignons, 50 gr. bakbacon, 1 takje peterselie, 50 gr. boter, 4 varkenshaasjes van 150 gr., zout, peper, ½ el tijm, 4 el marsala, 1 el sojasaus, 1/8 liter slagroom,

  • Italiaans Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op20-06-2009
  • Italiaans Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Marokkaans nagerecht

Lekker, eenvoudig,zoet maar niet té zoet, geschikt voor alle gelegenheden.

INGREDIENTEN

4-5- grote bananen, 250 ml (griekse) yoghurt, 60 gr gepelde walnoten, vloeibare honing, 60 ml (vers) sinaasappelsap, 3 eetlepel oranjebloesenwater, blaadje munt ter garnering

  • Marokkaans Nagerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op26-02-2011
  • Marokkaans Nagerecht
  •  0-10 min.

Zalmpakketje

Bladerdeegpakketje met zalm. Wel lekker en snel, maar over goedkoop valt te twisten.

INGREDIENTEN

2 plakjes bladerdeeg, 2 stukjes zalmfilet (100 gr. per persoon), 2 sjalotjes, 2 eetl. dille, 2 eetl. peterselie, peper, 1 ei,

  • Goedkoop en snel Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op22-10-1999
  • Goedkoop en snel Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Authentieke, originele paella valenciana

Het recept van de echte originele paella valenciana! En helaas moet ik je teleurstellen, de originele valenciaanse variant is geen mix van vis en vlees, maar alleen groenten, kip, konijn en eventueel varkensribbetjes en slakken. Er zijn meerdere varianten (paella mixta, paella de marisco, etc etc), maar dit is mijn redding voor kleine en grote gelegenheden, want hij is echt altijd ongelooflijk lekker!

INGREDIENTEN

480 gr rijst, er zijn seciale paellavarianten, maar bij gebrek hieraan een mooie canaroli met een kooktijd van ong. 16-18 min doet t prima, 1kg kip, t liefst een halve, (met bot), in grove porties gehakt, of alleen de dijen/poten, 600 gr konijn, ook deze het liefst een halve of alleen de dijen, 3 a 400 gr varkensribben, dit is optioneel, ik doe ze er wel bij, ze geven een vollere smaaak, 200 gr grote witte spaanse bonen, voorgekookt, 450 gr sijbonen, 7-8 el geraspte tomaat, 1 grote rode paprika, 450 mg zafferano, 2 klein sjalotjes, olio extravergine di oliva, 1,8 liter bouillon of water, 1,5-2 tl paprikapoeder (pikant of niet, wat je smaak is), Eventueel een blikje (voor)gekookte slakken

  • Spaans Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op24-01-2012
  • Spaans Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Spinaziesoep

Een heerlijke simpele soep om als voorgerecht te eten of om mee te nemen naar werk of andere gelegenheden onderweg in een thermoskan!

INGREDIENTEN

300 gr spinazie, 1 ui, 1 groot teentje knoflook, 500 ml water, 1 groentebouillon blokje, 50 gram boter, crème fraîche

  • Vegetarisch
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op06-07-2011
  • Vegetarisch
  •  0-10 min.
  • Eigen recept

Aardappelsalade met knapperige bacon

Deze verse salade is ook lekker en hij is vrij snel te maken. Dit is een uitstekend bijgerecht bij de barbecue of andere gelegenheden waar mensen graag buiten eten. De knapperige stukjes bacon voegen heel veel smaak toe.

INGREDIENTEN

4 grote nieuwe aardappelen, 2 el verse bieslook (gehakt), 4 el mayonaise, 4 el zure room, 8 plakjes bacon, 3 -4 el oude Goudse kaas (geraspt), Zeezout, Vers gemalen zwarte peper

  • Internationaal
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op02-08-2013
  • Internationaal
  •  20-30 min.

Kip-prei-ananassalade

Een heerlijke frisse salade voor alle gelegenheden

INGREDIENTEN

1 Kipfilet, 2 dunne preien, klein blikje ananas, 1 (volle) el. kerriepoeder, circa 2 el. mayonaise of fritessaus

  • Nederlands
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op31-08-2005
  • Nederlands
  •  20-30 min.

Sachi

Een pittige vlees/stoofschotel voor allerlei gelegenheden

INGREDIENTEN

* 1 kg. varkenspoulet, * 3 uien, * 1 rode, 1 gele en 1 groene paprika, * 1 bakje champignons of een potje, * 3 eetlepels (kleine) zilveruitjes, * 4 middelgrote augurken, * 1 blikje ananasstukjes, * 1 klein flesje curry

  • Internationaal Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op02-09-2005
  • Internationaal Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Chocolade Souffle'S

Heerlijk toetje voor speciale gelegenheden

INGREDIENTEN

125 ml boter, 150 g chocolade, 3 grote eieren, op kamer temperatuur, 125 ml suiker, 125 ml bloem, 2 el cacao poeder, 1/2 tl vanille essence, 125 ml slagroom, geklopt, heel erg fijn paneermeel of suiker

  • Internationaal Nagerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op04-02-1999
  • Internationaal Nagerecht
  •  30-60 min.

Hartige spinazie taart

Deze heerlijke taart is superveelzijdig en te gebruiken voor bijna alle gelegenheden! Past bij [bijna] alles en is makkelijk aan te passen op dieet e.d. Het is een slanke variant van een wat vettige voorganger, dus lekker gezond en guilt-free!

INGREDIENTEN

Voor de bodem:, - 120 gram bloem, - 60 gram boter (gesmolten of hard naar keus), - Een losgeklopt ei, - Een eetlepel water, - Zeezout, - Een sprinkeltje olie voor de soepelheid., , Voor de vulling:, - Spinazie (1 grote zak), - Pijnboompitjes, - Hamblokjes [vega of non-varkensvlees eters: vegablokjes of een (halal)kipje passen hier ook prima bij!], - Een grote prei (ev. een bosuitje), - Een rood uitje, - 2 knoflookteentjes, - 1 grote tomaat of 3 cherrytomaatjes, - Kaas naar keuze, , Voor het mengsel dat het laat samenhangen:, - (Griekse) yoghurt en 3 eieren, - Kruiden naar keus

  • Wereld Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op12-01-2014
  • Wereld Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Lemon icebox cake

Citroenijscake voor 6 personen. Dit dessert kan goed worden ingevroren. Het is prettig om het voor onverwachte gelegenheden bij de hand te hebben.

INGREDIENTEN

250 gr boter, 250 gr suiker, 3 eieren, dooiers en witten gescheiden, 1,5 sinaasappel, de schil geraspt en het sap gezeefd, 1 citroen, de schil geraspt en het sap gezeefd, 15 lange vingers,

  • Engels Nagerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op16-10-2003
  • Engels Nagerecht
  •  10-20 min.
  • Eigen recept

Gluhwein

Lekker na de traditionele kerstwandeling, maar ook bij andere gelegenheden

INGREDIENTEN

1 fles (7.5 cl) stevige rode wijn (ik heb tempranillo gebruikt), 2 kaneelstokjes, 3 kruidnagels, 1 steranijs, stuk sinaasappelschil ca. 15 cm., 75 gr. rietsuiker, 25 gr. bruine basterdsuiker, 0,5 dl cognac

  • Oostenrijks
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op20-12-2009
  • Oostenrijks
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Nasi Kuning

In Indonesie wordt nasi kuning altijd op feestelijke gelegenheden gegeten. Aan de rijstbereiding wordt kunjit en andere specerijen en kruiden toegevoegd. Hierdoor kleurt het geel. Naast de rijst wordt andere Indonesische gerechten toegevoegd, vaak droge gerechten en/of natte gekruide gerechten waar ook kunjit in gebruikt wordt, zoals bijvoorbeeld besengek

INGREDIENTEN

500 gram rijst, 3/4 liter water, 2tl kunjitpoeder, 3 salamblaadjes, 1 serehstengel, 3 daun jeruk, 1/4 blok santen.

  • Indonesisch Hoofdgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op18-10-2008
  • Indonesisch Hoofdgerecht
  •  0-10 min.

Laagjes salade

Een heerlijke hartige goed gevulde salade, voor bij gourmet of vele gelegenheden.. Heerlijk!!!!!

INGREDIENTEN

- glas sellerie julienne., - 1 klein blikje ananas (klein snijden)., - 1 blikje mais., - 6 plakken gtekookte ham (blokjes)., - 1 zure appel (in blokjes)., - 1 zoete appel ( in blokjes)., - 6 gekookte eieren (in schijfjes)., - 1 glas yoga-saus of mayonaise of frietsaus, - 3 prei stegels in fijne ringetjes (wit)., - 500 gram geraspte kaas (jong).

  • Internationaal
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op21-08-2004
  • Internationaal
  •  0-10 min.

Honingcake

Honingcake en de vergelijkbare gembercake zijn al sinds de vroege Middeleeuwen Joodse favoriete gerechten in Duitsland. Ondanks dat de vroegst opgeschreven recepten voor Lebkuchen uit de zestiende eeuw dateren, wordt er al veel langer melding van gemaakt in Joodse geschriften. Al in het begin van de twaalfde eeuw was het de gewoonte dat jongens die voor het eerst naar 'heder' (Joodse school) gingen, een stukje honingcake meenamen. In Oost-Europa werd hij gegeten bij feestelijke gelegenheden zoals verlovingen en trouwerijen. Honingcake wordt traditioneel gegeten op Rosj Hasjana en op het Poerim-feest, waar hij symbool staat voor de hoop dat het nieuwe jaar zoet zal zijn. Dit recept is heerlijk met een grote rijkdom aan smaken. De cake moet 3 dagen van tevoren klaargemaakt worden blijft heel lang goed.

INGREDIENTEN

2 eieren, 200 g suiker, 125 ml plantaardige olie, 250 g donkere vloeibare honing, 2 el rum of cognac, 125 ml warme sterke koffie, 2.1/2 tl bakpoeder, een snufje zout, 1 tl kaneel, 1/4 tl gemalen kruidnagels, geraspte schil van 1 sinaasappel, 300 g bloem plus wat extra voor over het gedroogde fruit en de noten, 40 g gele rozijnen, 50 g grofgehakte walnoten of amandelen

  • Joods
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op10-09-2000
  • Joods
  •  60-120 min.
  • Eigen recept

Kalfsoester in paddenstoelen- wijn/cognacsaus en kriel

Niets is er lekkerder en malser dan een kalfsoester. Het is niet het goedkoopste stukje vlees maar bij speciale gelegenheden mag het wel eens een keertje. Culinaire fijnproevers onder ons krijgen er ook een hoop `genot` voor terug op het bord. Een heerlijk recept, zelf bedacht, in een lekkere paddenstoelensaus met gebakken uitjes, spek, rode wijn en een scheutje cognac. Door de slagroom ook lekker romig. Dit is een smaakexplosie waar je intens van geniet en snel te maken. Lekker op feestdagen zoals kerst, pasen, verjaardag etc.

INGREDIENTEN

2 kalfsoesters van 125 gram p.s., 1 bakje paddenstoelen melange (4 soorten), 2 uien (gesnipperd), 2 teentjes knoflook (geperst), Bakje gerookte spekblokjes, 450 gr verse baby krieltjes, Zeezout, Zwarte peper, 1 el verse peterselie, 1 el verse bieslook, 1 t rozemarijn, 1 t tijm, 1 t paprikapoeder, 1 t knoflookpoeder, Roomboter, Olijfolie, Flinke scheut goede stevige rode wijn, Scheutje cognac, 100 ml slagroom

  • Frans Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op28-12-2012
  • Frans Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

spinazie-flapjes

Lekker, en apart. voor vele gelegenheden te gebruiken (lunch, hoofgerecht...borrelhapje..)

INGREDIENTEN

8 plakjes bladerdeeg, 150 a 200 gr. feta, een pak deelblokjes diepvries spnazie (Iglo), zout, vers gemalen peper, knoflookpoeder, oregano, 1 ei

  • Grieks Bijgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op14-07-2000
  • Grieks Bijgerecht
  •  0-10 min.
  • Eigen recept

Indische snacks: indische aardappelkroketjes

In de Indonesische keuken zijn de indische hapjes een absolute must. Op verjaardagen en andere feestelijke gelegenheden werden altijd schalen vol indische snacks zoals pasteitjes, loempia of risolles gepresenteerd. De recepten zijn een overlevering van generatie op generatie, van oma Klein, tante Dé en tante Toet en ik heb ze weer van mijn moeder. Velen kennen indische hapjes al van de toko en Pasar Malam en nu heb je de kans om met deze recepten je eigen exotische snacks te maken.

INGREDIENTEN

Ingrediënten:, 15 aardappelen., , Ingrediënten voor de vulling., 500 gram rundergehakt, 1 winterwortel, fijngehakt, 2 uiten, fijngehakt, 1 bosje selderij, fijngesneden, 1 blokje vleesbouillon, zout en peper, , Ingrediënten voor het bakken:, zonnebloemolie, 1 pak paneermeel, 1 ei. losgeklutst

  • Indonesisch
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op22-10-2013
  • Indonesisch
  •  30-60 min.

Fesenjan uit Iran

KIP MET WALNOTEN- EN GRANAATAPPELSAUSFESENJAN is van oudsher een geliefd gerecht dat vaak bij feestelijke gelegenheden geserveerd wordt. Walnoten en granaatappel verlenen het een verrukkelijke en zeer aparte zoutzure smaak. Als u geen granaatappelsap kunt krijgen, citroensap, een beetje bruine suiker en tomatenpuree gebruiken.

INGREDIENTEN

3 eetlepels olie4 kipfilets1 ui, fijngesneden250 g gemalen walnoten4 eetlepels granaatappelsap3 dl waterzout, versgemalen peper

  • Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op18-10-2000
  • Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Barbecue-biermarinade

De marinade is zo lekker, dat je hem ook bij andere gelegenheden dan een barbecue zult gebruiken. Het vlees moet er minstens vier uren in staan.

INGREDIENTEN

Bier, fijngehakte uitjes of sjalotjes, vers gemalen zwarte peper, een paar takjes peterselie - de verhouding van de ingredienten naar eigen smaak bepalen

  •  
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op03-05-2000
  •  
  •  0-10 min.

Rum En Eggnog Cheesecake

Dessert voor speciale gelegenheden

INGREDIENTEN

250 fijne koekkruimels (graham crackers)(of kant en klare pie bodem bv. van dr. oetker), 2 el suiker, 50 ml margarine gesmolten, , vulling:, 1 zakje poedergelatine, 50 ml lichte rum, 50 ml kokend water, 3 eieren gesplitst in dooiers en eiwitten, 2 el suiker, 500 g zoetige romige zachte kaas (mon chou of mascarpone), 1 blik (300gr) gecondenseerde melk (de zoete dikke melk), 2 tl vanille essence, 50 ml suiker, 375 ml slagroom, Nootmuskaat,

  • Amerikaans
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op22-11-1999
  • Amerikaans
  •  30-60 min.

Canja

Kaapverdische maaltijdsoep met rijst en kip. Deze wordt normaal gezien gegeten op speciale gelegenheden, zoals verjaardagen en oudejaarsavond. Recept van mijn schoonmoeder.

INGREDIENTEN

1 kip/ 500 gr kipfilet - 1 kop rijst - 2 uien - 4 blokjes kippebouillon - 1.5l water

  • Afrikaans
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op27-01-2004
  • Afrikaans
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Traditionele vruchtenbowl (familierecept)

Vruchtenbowl kregen wij vroeger thuis altijd met kerst en met zeer speciale gelegenheden. Een traditie die ik nog steeds maar al te graag in stand houd. Weckflessen met allerlei vruchten zoals kersen, pruimen enz. werden uit de kelder gehaald en in een grote schaal (of bak) geleegd. Sinaasappels, mandarijnen, bananen, peren, appels al wat er op dat moment voorradig was ging erbij. Alcohol ging er eigenlijk nooit in dus kon de hele familie jong en oud meesmullen. Elk jaar met kerstmis maak ik nog steeds een grote schaal met vruchtenbowl, al zijn de ingrediënten door de jaren heen wel enigszins veranderd en aangepast. De weckflessen werden vervangen door glazen potten uit de supermarkt en het vocht werd aangevuld met wijn. Maar 1 ding is zeker, het is er zeker niet minder lekker door geworden. En ik hoop dat de traditie nog lang in stand gehouden zal worden. TIP: Ideaal als je voor een grote groep een diner of een buffet moet organiseren. Je kunt dit ook al het beste een dag van te voren maken zodat de smaken goed in elkaar kunnen trekken

INGREDIENTEN

, 1 pot kersen op sap, 1 pot bessen op sap, 1 verse ananas (of blik), 2 bananen, 10 tot 15 lychees (liefst vers), 1 appel, 1 peer, 1 sinaasappel, 2 mandarijnen, 1 fles zoete witte wijn, ½ fles gluhwein , ,

  • Regionaal
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op14-12-2014
  • Regionaal
  •  20-30 min.
Nieuwste gelegenheden recepten
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Suggesties kookboeken
Top