Worteltaart, zoals in Zwitserland

  • Zwitsers,
  • 30-60 min.

De Rublitorte(Rubli=worteltjes)die oorspronkelijk vrijwel uitsluitend in het Zwitserse Aardal werd gebakken, behoort tegenwoordig tot een van de bekendste Zwitserse specialiteiten.

Deel dit recept

Ingrediënten
Vervolg: In de loop van de jaren hebben verschillende patissiers getracht om ook in ons land de worteltaart te introduceren. Het is hen niet of nauwelijks gelukt en dat is merkwaardig want in Engeland en Amerika is men al heel lang bijzonder gesteld op de oorspronkelijke Rublitorte.
---------------------------------------------
1 sinaasappel; 1 kleine citroen of limoen; 350 gram jonge bosworteltjes, schoongemaakt; 300 gram hazelnoten, omtvliesd; 4 eieren, gesplitst; 175 gram(riet)suiker; 1 zakje vanillesuiker(5-8 gram; 75 gram zewlfrijzend bakmeel, gezeefd; 1 theelepel kaneelpoeder; 1 flinke mespunt kruidnagelspoeder; 150 gram poedersuiker
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
springvorm van 22-24 cm; rasp; citruspers; foodprocessor; kom; fijne zeef; garde; kommetje; ronde schaal

Voorbereiding

Rasp de schillen van beide citrusvruchten. Pers de vruchten daarna uit. Houd 3 theelepels limoen-of citroensap apart. rasp de worteltjes fijn en hak of maal(foodprocessor)de hazelnoten fijn. Beboter bodem en wand van de springvorm.

Bereidingswijze

Klop in een grote kom eierdooiers, suiker en vanillesuiker zolang(ca. 4 minuten)tot een lichte schuimige massa is verkregen. Schep er hierna beetje voor beetje worteltjes, hazelnoten, 1 eetlepel limoen-of citroensap; 2 eetlepels sinaasappelsap; 1? eetlepel sinaasappelrasp; 1 eetlepel limoen-of citroenrasp; gezeefd bakmeel; kaneel en kruidnagelpoeder door. Klop de iewitten stijf. Spatel het eiwit zo luchtig mogelijk door het wortel-en notenmengsel. Doe alles over in een beboterde springvorm. Strijk het oppervlak met de bolle kant van een lepel glad af. Plaats de vorm in het midden van de tot 180 graden voorverwarmde oven. Reken op een oventijd van 40-45 minuten. Laat de taart 10 minuten in de vorm staan voordat de wand en de bodem van de vorm worden weggenomen. Laat de taart daarna volkomen koud worden. Stort het poedersuiker in een kommetje en voeg 3 theelepels limoen-of citroensap toe. Roer alles zolang tot een glad glazier is verkregen. Strijk het glazuur met een mes zo glad mogelijk uit over de bovenzijde van de taart. Laat de taart daarna een half uurtje op een koele plek(maar beslist niet in de koelkast)staan.

Serveertip

Presntatie: leg de taart op een platte ronde schaal. Snijd de taart aan tafel in het gewenste aantal punten.


Tip: vervang de hazelnoten door dezelfde hoeveelheid blanke(ontvliesde)amandelen. Bestrooi de taart met poedersuiker en geef er licht gezoete opgeslagen slagroom apart bij. Het bestrijken van de taart met het citroenglazuur kan dan achterwege blijven.

Dit recept is te vinden in:

Log in om een reactie te plaatsen

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

orphan avatar
orphan

Doorsturen

Home Recepten