1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Nederlandse keuken
  5. Hollandse blauwhoender met krokant spek en rode wijn

Hollandse blauwhoender met krokant spek en rode wijn

  • Nederlands, Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op 21-09-2002

Ingrediënten 4 personen


2 stuk (van 700 gram) poularde
-5 dl. ganzenvet
-3 dl. wijn, rode
-1 glas port, rode
-1 sjalot
-1 blaadje laurier
-10 peperkorrels, witte
-3 dl. bouillon
-Boter
-4 plakjes katenspek
-200 gr. cantharel
-4 el. olijfolie, vergine
-Peterselie
-Peper
-Zout



Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 90 graden Celsius. Snijd de pootjes van de hoenders, wrijf ze in met peper en zout en leg de poten in een braadpan. Schenk het gesmolten vet over de poten en konfijt de pootjes in de oven in circa vier uur gaar. Laat de poten in het vet afkoelen. Dit konfijten kan de dag van tevoren gebeuren. Snijd de katenspek in repen.

Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Kook de wijn samen met de port, het gehakte sjalotje, de laurier en de peperkorrels in tot eenderde.

Voeg de bouillon toe en kook de saus verder in tot de helft. Zeef de saus.

Wrijf de rest van de blauwhoenders (dus niet de poten) in met peper en zout en braad ze rondom aan in hete boter.

Laat de hoenders in circa 30 minuten gaar worden. Zorg dat de hoenders rechtop blijven staan. Dek de pan vervolgens af met een deksel en laat de hoenders op een warme plaats even rusten.

Laat de katenspek (samen met de hoenders) in de oven in circa 12 minuten krokant worden. Verwarm de gekonfijte pootjes op een niet te hoog vuur. Bak de schoongemaakte en eventueel in stukken gesneden cantharellen in een hete olie op een hoog vuur tot al het vocht verdampt is. Bestrooi de cantharellen met peper en zout. Breng de saus aan de kook en voeg een lepel braadjus van de hoenders toe. Breng de saus vervolgens op smaak met peper en zout en klop er met de staafmixer de olijfolie door.

Snijd de filets van de karkassen en verwijder het vel.

Leg de filets samen met de gekonfijte poten en de cantharellen op warme borden en schep de saus rond het gerecht. Garneer de borden met reepjes spek en peterselie.

Lekker met risotto, gemengd met verse tuinkruiden en tomaatblokjes.



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van ruud40


Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van ruud40
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top