1. Home
  2. Recepten
  3. Nederlandse keuken
  4. Gemarineerde reerug

Gemarineerde reerug

Door: ogre

  • Nederlands, Feestmaaltijd
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op 20-09-2002

Ingrediënten 12 personen


2 kg reerug
1 L rode wijn
2 dl slaolie
1/2 takje tijm of 1/2 theel gedroogde tijm
1 gesnipperde ui
1 laurierblad
2 kruidnagels
7 geplette jeneverbessen
5 takjes selderij
1 in plakjes gesneden wortel
1/2 takje rozemarijn of 1/2 theel gedroogde rozemarijn
250 gr margarine of boter
zout
zwarte peper uit de molen
1 kleine tomaat
enkele takjes peterselie
1/2 in repen gesneden rode paprika
maizena


Verder heb je nodig


Kom
pollepel
schaal of bak
oven (220 graden C, gasstand 5-6)
braadslede
zeef
pan
vork
voorverwarmde schotel
sauskom

Bereidingstijd: 15 minuten
Marineertijd: 4 - 24 uur
Oventijd: 30 - 40 minuten


Voor 10 - 12 personen
Wijntip: Een volle rode wijn past uitstekend bij deze heerlijke wildschotel.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

1. Meng de wijn, de olie en de mosterd met 2,5 dl water tot een marinade.
2. Leg de reerug in een schaal of bak en bestrooi het met de tijm, ui, laurierblad, kruidnagels, jeneverbessen, selderij, plakjes wortel en rozemarijn.
3. Giet er de marinade over. Laat de malse reerug niet langer dan 24 uur in de marinade staan. Zorg ervoor dat het vlees onder staat of keer het regelmatig.
4. Verwarm de oven voor tot 220 graden C, gasstand 5-6.
5. Neem het vlees uit de marinade en droog het vlees met keukenpapier. Wrijf de rug in met zout en versgemalen peper.
6. Verwarm 200 gr van de margarine en giet die in de braadslede zodra het schuim wegtrekt en de margarine licht begint te kleuren. Schuif de slede onderin de oven en leg de reerug in de slede.

Bereidingswijze

7. Braad de reerug in de hete margarine snel aan beide zijden bruin. Keer en verleg het vlees regelmatig. Voeg stukjes margarine toe als de braadjus te donker dreigt te worden.
8. Zeef intussen de marinade.
9. Laat het vlees liefst niet langer dan 40 minuten braden, anders is het niet meer roze en minder sappig en mals.
10. Neem het vlees uit de braadslede, giet de braadjus in een pan en maak met een beetje marinade en een vork het bezinksel op de bodem van de slede los. Doe de vloeistof bij de braadjus in de pan en giet er 0,5 L gezeefde marinade bij. Laat het geheel even koken.
11. Maak een papje van 2 dl marinade met de maizena. Neem de pan met de braadjus en de marinade van de warmtebron en giet onder goed roeren het maizenapapje erdoor. Laat de saus even koken en binden.
12. Leg het vlees op de voorverwarmde schotel en garneer deze met plakjes tomaat, repen paprika en takjes peterselie.
13. Proef de saus en maak deze naar smaak af met zout en peper. Dien de saus apart op in een met kokend water omgespoelde sauskom.

Serveertip

Tip van de kok:
Reerug en filets hiervan kunnen ook bereid worden als biefstuk, dus zonder te marineren en snel gebakken in hete margarine of boter.

Neem ipv reerug uitgebeende reebout. De oventijd wordt dan wel wat langer: 1,5 - 2 uur.

Serveer deze wildschotel met aardappelpuree, spruitjes en compote. Geef er sinaasappelmandjes of halve peren uit blik bij gevuld met cranberry's of preiselbeeren uit pot of blik.



Reacties (1)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van ogre
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top