Tuinboontjes zoals in Lissabon

  • Portugees, Hoofdgerecht
  • 20-30 min.
  • Geplaatst op 19-09-2002

Waar je ook komt op het Iberisch schiereiland overal kom je hetzelfde gerecht met tuinbonen tegen en overal is het weer net even anders dan elders.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
Asturie in Spanje staat er zelfs om bekend. Voor Lissabon geldt dat niet ofschoon het de lekkerste tuinboontjes zijn die ik ooit heb gegeten. Terugkeren naar dat kleine restaurantje in de oude binnenstad van Lissabon zit er niet meer. Het verdween een tiental jaren geleden bij een brand die het oude hart van de stad teisterde.
-------------------------------------------
500 gram verse gedopte tuinbonen; zout; 4 eieren; 2 eetlepels olijfolie, traditioneel; 100 gram bacon, dunne plakken, in smalle reepjes gesneden; 100 gram droge knoflookworst, zoals chourico, aan een stukje, in blokjes gesneden; 1 grote blanke ui, gesnipperd; 1 rodfe paprika, vruchtvlees in smalle reepjes gesneden; 2 tomaten, ontveld, vruchtvlees in smalle reepjes gesneden; witte peper uit de molen; 2 eetlepels fijngehakte(blad)peterselie; 4 flinke toeven veldsla
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
pan met dikke bodem; vergiet; koekenpan; borden; karafje

Voorbereiding

Zet de boontjes op met ruim kokend water waaraan zout is toegevoegd. Laat de boontjes ca. 20 minuten koken. Stort ze in een vergiet en laat ze uitlekken en grotendeels afkoelen. Verwijder de vliezen. Houd de boontjes warm.Kook de eieren 4 minuten.Laat ze onder koud water schrikken, pel ze voorzichtig en leg ze in een kom lauwwarm water.

Bereidingswijze

Verhit een koekenpan en laat de olie er even door walsen. Voeg bacon, ui en paprika toe en laat alles 2 minuten, onder voortdurend roeren en omscheppen, bakken. Schep de knoflookworst erdoor en voeg daarna de tuinboontjes toe. Laat alles, onder voortdurend omscheppen, door en door warm worden. Voeg naar smaak zout en/of peper toe. Schep de tomatenblokjes er op het laatste moment door.

Serveertip

Presentatie: schep het gerecht als bergjes in het midden van voorverwarmde borden. Maak bovenin elk bergje een kuiltje en leg in elk kuiltje een warm gekookt ei. Bestrooi de gerechten daarna met peterselie. Schik de veldsla er als garnering bij. Geef er zelf afgebakken stokbrood bij. Zet voor de liefhebbers een karafje met de allerbeste olijfolie(extra vergine)op tafel.
Tip u kunt in plaats van de Portugese knoflookworst chourico, de Spaanse chorizo of de Italiaanse salami nemen. Slechts een ding telt en dat is dat er flink wat knoflook in de worst moet zitten.

Laatste reacties

orphan avatar
orphan 16-03-2004

Het lijkt me lekker en ga het binnenkort een keer klaarmaken.

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten