Gebraden Gans

  • Scandinavisch, Feestmaaltijd
  • > 120 min.
  • Geplaatst op 17-09-2002

In de oven gebraden gans met abrikozen, appels en bijvoet(alsem)

Deel dit recept

Ingrediënten 8 personen
350 g gedroogde pruimen/
1 gemeste gans (4 kg)/
1/2 citroen/
4 zachte zure appels (Boskoop)/
1 grote ui/
2 theelepels gedroogde bijvoet (alsem)/
zout/
versgemalen zwarte peper
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Oven

Voorbereiding

De pruimen met water bedekken en een nacht laten weken.


De volgende dag de gans van binnen en van buiten afspoelen, eventueel grote stukken vet verwijderen.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

De gans met keukenpapier droogdeppen en daarna de binnen- en buitenkant
inwrijven met de doorgesneden citroen.

De uitgelekte pruimen ontpitten en daarna grof hakken.
Appels schillen en in stukjes
snijden.
Ui schillen en in achten snijden.
Alles door elkaar mengen en de bijvoet door dit
mengsel roeren.

De gans van binnen en buiten inwrijven met zout en peper, daarna met het mengsel
vullen.
De openingen vaststeken met prikkertjes en daarna kruiselings garen erom wikkelen.
Het vel van de hals met een prikkertje op de rug vaststeken, en de poten en vleugels
opbinden.

Bereidingswijze

De gans vervolgens op een rooster leggen met een braadslee eronder, en in de voorverwarmde oven schuiven.

De gans 3 - 3 1/2 uur braden.

Het braadvet uit de vetpan scheppen, maar de gans in totaal twee tot drie keer
bedruipen.

Uit de gare gans loopt lichtgeel vocht als we er met een dun stokje of een scherp mes
insteken.
Vijf minuten voor het einde van de braadtijd de gans bestrijken met water met
veel zout, het vel wordt dan heel knapperig.
De gans nog 10 minuten in de uitgeschakelde
oven laten rusten, daarna op een voorverwarmde schotel leggen.
Draadjes en prikkers
verwijderen.
De vulling uit de gans halen en weggooien (smaakt tanig!!), deze dient alleen om de gans geur en aroma te geven.

Serveertip

Tranceer de gans aan tafel

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten