Komt van mijn moeder.
De tijd is aangebroken om Chutney?s te maken.Het zijn zoetzure mengsels die bij veel gerechten als een extraatje gegeven kunnen worden.Ideaal voor het maken van chutney is "valfruit" want voor chutney?s heb je harde,niet geheel rijpe vruchten nodig.Chutney?s sluiten goed aan bij gebraden of geroosterde lichte vleessoorten en gevogelte,kan ook met (zacht)zure,niet rijpe appels worden gemaakt.
Schil de peren,snijd ze in vieren en neem de klokhuisjes weg.Snijd de peren daarna in kleine blokjes(ca.1 cm).Schil de gemberwortel en rasp hem zeer fijn.Spoel de rozijnen in ruim koud water.Laat ze daarna uitlekken op een zeef.Breng in een wijde pan met dikke bodem de azijn aan de kook.Laat er onder voortdurend roeren de suiker in oplossen.Voeg er wat grof gemalen peper en wat zout(ca.3/4 theelepel)aan toe.Laat alles 2 minuten flink koken.Voeg peren,gemberwortel en rozijnen toe.Roer alles krachtig door.Temper de warmtebron.Laat alles 35-40 minuten zachtjes koken.
Spoel zorgvuldig schoongemaakte potjes om met kokend water.Vul ze met chutney.Sluit de potjes luchtdicht af met plastic folie.Schroef de deksels erop (niet noodzakelijk).Voorzie de potjes van etiketten en vermeld er de datum en inhoud op. De chutney is 4-6 maanden houdbaar mits ze wordt bewaard op een koele,droge en bovenal donkere plek.
Geef de perenchutney bij gebraden tam of wild konijn.Ook bij een gebraden of geroosterde fazant sluit de perenchutney zich graag aan.
moetie-inge 18-01-2003
hallo ivo ik heb je recept bij de favotieten gezet ga het zeker maken groetjes inge
taty 12-01-2003
Heb je recept gemaakt met appelazijn en stoofperen Saint Remi. Lekker. Heb wel veel siroop over. Ga een volgende keer er meer peren bij doen.