1. Home
  2. Recepten
  3. Bijgerecht
  4. Goedkope en snelle keuken
  5. perenchutney met gember

perenchutney met gember

  • Goedkoop en snel, Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op 16-09-2002

Ingrediënten


Voor 3 a 4 (jam)potjes: 1,250 kg niet al te zachte peren, 1 stuk verse gemberwortel ca. 100 gram, 100 gram blauwe californische rozijnen, 5 dl (kruiden)azijn, 500 gram suiker,zout,zwarte peper uit de molen.Komt van mijn moeder.
De tijd is aangebroken om Chutney?s te maken.Het zijn zoetzure mengsels die bij veel gerechten als een extraatje gegeven kunnen worden.Ideaal voor het maken van chutney is "valfruit" want voor chutney?s heb je harde,niet geheel rijpe vruchten nodig.Chutney?s sluiten goed aan bij gebraden of geroosterde lichte vleessoorten en gevogelte,kan ook met (zacht)zure,niet rijpe appels worden gemaakt.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Schil de peren,snijd ze in vieren en neem de klokhuisjes weg.Snijd de peren daarna in kleine blokjes(ca.1 cm).Schil de gemberwortel en rasp hem zeer fijn.Spoel de rozijnen in ruim koud water.Laat ze daarna uitlekken op een zeef.Breng in een wijde pan met dikke bodem de azijn aan de kook.Laat er onder voortdurend roeren de suiker in oplossen.Voeg er wat grof gemalen peper en wat zout(ca.3/4 theelepel)aan toe.Laat alles 2 minuten flink koken.Voeg peren,gemberwortel en rozijnen toe.Roer alles krachtig door.Temper de warmtebron.Laat alles 35-40 minuten zachtjes koken.
Spoel zorgvuldig schoongemaakte potjes om met kokend water.Vul ze met chutney.Sluit de potjes luchtdicht af met plastic folie.Schroef de deksels erop (niet noodzakelijk).Voorzie de potjes van etiketten en vermeld er de datum en inhoud op. De chutney is 4-6 maanden houdbaar mits ze wordt bewaard op een koele,droge en bovenal donkere plek.

Serveertip

Geef de perenchutney bij gebraden tam of wild konijn.Ook bij een gebraden of geroosterde fazant sluit de perenchutney zich graag aan.Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van cuy


Reacties (2)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van cuy
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top