Marbre

  • Nederlands, Feestmaaltijd
  • > 120 min.

Uit Grootmoeders keuken

Geschikt voor het Paasontbijt of de Paaslunch

Deel dit recept

Ingrediënten
500 gr mooie, dunne, kleine kalfslapjes of meer

500 gr mager varkensgehakt of meer

1 ei

zout

peper

nootmuskaat

4 beschuiten

1 citroen

5 laurierbladen

augurken
Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

Wrijf de kalfslapjes in met wat peper en zout. Maak het varkensgehakt pittig aan met 1 ei, zout, peper, nootmuskaat en het kruim van de gestoten beschuiten. Neem een stenen, liefst gladde puddingvorm, leg daarin een schijfje citroen en als een ster daar omheen de 5 laurierblaadjes en daarop een laagje gehakt, dan een laagje kalfslappen en dan wat gesneden augurken. Ga zo door tot de ingredienten op zijn. Het bovenste laagje moet uit gehakt bestaan.
Leg op de vleesmassa een plankje of een bordje dat er juist in past en ook nog iets in kan zakken. Plaats daar bovenop een steen of een gewicht en kook de pudding twee tot drie uur in een goed gesloten pan met water dat tot tweederde van de hoogte van de vorm mag komen. Voorkom dat het water te hard kookt. Laat de marbre met gewicht en al een nacht afkoelen. Ook wel werd dit gerecht zonder gewicht gekookt, het afkoelen gebeurde echter altijd 'onder zware druk'.
Daarna kan ze gekeerd worden (houdt desnoods de vorm even in heet water, alsof het een gelatinepudding is) en gegarneerd worden met schijfjes citroen, augurken, zure uitjes en wat gehakte aspic.

Serveertip

De marbre wordt in schijven gesneden en op het brood gegeten.

Geschikt voor het Paasontbijt of de Paaslunch.

Dit recept is te vinden in:

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

ogre avatar

Kooktip!

Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Doorsturen

Home Recepten