1. Home
  2. Recepten
  3. Nederlandse keuken
  4. Tulband
  5. HG - tulband op grootmoeders wijze

HG - tulband op grootmoeders wijze

  • Nederlands, Brood
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op 08-09-2002

Ingrediënten 12 personen


500 gr. Volkoren meel
25 gr. Verse gist
1 ei
2 theelepels (gewone) zout
2 theelepels suiker
zakje bakpoeder
400 cc melk
250 gr. Gemengde noten (geen rozijnen!!!)



Verder heb je nodig


Een traditionele tulbandvorm (groot)


Recept dat al 100 jaar in de familie is
Ook erg lekker als je geen Kerstbrood mag hebben!

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

Verwarm de oven voor op 75 graden.
Meng de gist met suiker en een beetje warme melk (moet ongeveer 37 graden zijn!)

Voeg zout aan het meel toe en maak een kuiltje. Doe het gistmengsel in het kuiltje en maak een zetsel (bedekken met beetje meel, doorroeren en weer bedekken met meel).

Zet het een kwartier in de oven op 75 graden.



Bereidingswijze

Kluts daarna het ei. Met een deel van de warme melk (37 graden) door het beslag (meel + bakpoeder) mixen. Bij gedeeltes de rest van de melk erdoor mixen. Noten erdoor kloppen met een houten lepel (houdt het luchtig). Hierna het geheel een paar minuten met de hand goed doorkloppen.

Vet de tulbandvorm in en bestuif hem met volkoren meel. Doe het beslag erin en laat het rijzen in de oven gedurende 40 minuten. Zet dan de oven op 225 graden zonder de vorm eruit te halen of de ovendeur open te doen. Duur: 40 minuten.
Na 20 minuten aluminiumfolie op de vorm doen en weer terugzetten.





Serveertip

Heerlijk bij het Kerstontbijt op een grote schaal verdeeld in stukken.
Besmeren met wat boter en (voor degenen die het mogen hebben) wat fructose



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van mrang


Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van mrang
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top