Henri IV
- Mediterraan, Hoofdgerecht
- 30-60 min.
Roerbakgerecht met heerlijke vleeswaren
Ingrediënten 4 recipe.people
-200 gr. gekookte ham (achter- of schouderham) -200 gr.salami - 100 gr. bacon -1 rode ui en 2 bosuitjes in reepjes gesneden -1 kleine aubergine -1 kleine courgette -1 pakje broccoli in roosjes gesneden -2 tomaten -1 kleine koolrabi -1 eetlepel provencaalse kruiden -1 teentje knoflook fijngesneden -2 eetlepels olie -sap van 1 citroen of limoen -zout en peper uit de molenVoorbereiding
Laat de vleeswaren iets dikker snijden dan normaal.
Je kan eindeloos varieren met vleeswaren als boterhamworst, gebraden gehakt, casseler-rib, palingworst, gekookte worst of gebraden fricandeau in combinatie met Zeeuws spek, katespek of ontbijtspek.
Bereidingswijze
Snijd de bacon in reepjes en de ham in chinese ruitvormen (Henri IV. Doe dit ook met de aubergine, courgette en de koolrabi en blancheer deze met de broccoli-roosjes in water met zout en het sap van de citroen of limoen gedurende 3 a 4 minuten. De groente moet beslist knapperig zijn. Verwijder de velletjes van de tomaten. Snijd daarvoor eerst met een klein mesje een kruisje in de ronde zijde. Kook de tomaten daarna 1 minuut en dompel ze vervolgens onder in koud water. De velletjes laten zich dan gemakkelijk verwijderen. Snijd ze daarna in vieren en verwijder de kern, zodat u het vruchtvlees overhoudt. Roerbak eerst de in reepjes gesneden bacon, rode ui, bosui en knoflook 2 minuten in de hete olie. Voeg daarna de geblancheerde aubergine, courgette, broccoli en koolrabi toe en roerbak deze op hoog vuur 1 minuut mee. Vervolgens de ham en salami 1 minuut meebakken en daarna de tomaat toevoegen. Zet het vuur laag en breng het gerecht op smaak met zout, peper uit de molen en de provencaalse kruiden.
Serveertip
Ook erg lekker met plakjes rookworst!
Serveren met eiermie, spagetti en een glas witte of rose wijn.