Peulvruchtensoep
- Soep
- 20-30 min.
van "moesje2"
Ingrediënten
250 gram gedroogde peulvruchten (linzen, adukibonen, bruine & witte bonenkikkererwten, erwten) (meer dan 250 gram mag ook)
laurier
piment
winterwortel
prei
ui
venkel
knolselderij
selderij
knoflook
peper
zout
bouillonblokjes
spek (of rooktofu voor vegetariers)
rookworst
Voorbereiding
Week de peulvruchten een nacht in ruim water met laurier (niet te veel,
twee blaadjes is meer dan genoeg) en piment (een korrel of vijf, zes).
Bereidingswijze
Laat de peulvruchten een uur koken (een half uur in de snelkookpan) met
twee uien en een stuk of vijf teentjes knoflook.
Snijd de groenten in hapklare stukjes. Kook de groenten gaar en voeg op het
laatst een paar bouillonblokjes toe (niet teveel: het spek is ook zout).
Pureer de helft van de peulvruchten gooi alles bij elkaar, spek of tofu
erbij en nog een kwartier laten koken. Het best kun je het dan een dag
laten rusten: de volgende dag is alles veel lekkerder.
Opdienen met plakjes rookwordt en roggebrood