1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Thaise keuken
  5. thais lamsvlees massaman

thais lamsvlees massaman

  • Thais, Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op 05-09-2002

Ingrediënten 4 personen


Massaman ?boemboe?: 10 gedroogde rode pepers (of verse als je het minder heet wilt hebben), 75ml olie, 5-6 gesneden sjalotten, 12 tenen fijngesneden knoflook
1 theelepel komijnzaadjes, 1 theelepel korianderzaadjes,1 theelepel kruidnagels, 2 theelepels zwarte peperkorrels, 2cm-stukje verse gember, fijngehakt, 1 eetlepel limoensap, 1 theelepel kaneel, ? stok sereh, fijngehakt, 2 djeroek peroet blaadjes, zeezout, basilicum.

Voor de gebakken rijst: 250g basmati rijst, 1 grote ui, fijngesneden 3-4 djeroek peroet blaadjes, 2 kippenbouillonblokjes, genoeg water om de rijst te bedekken, met een speling van 2 cm, olie, zout.


Voor het lamsvlees: 1kg lamsvlees (poot of schouder) in stukjes, 6 theelepels, massaman ?boemboe', sesamolie, koriander, 4 aardappels, 1 snufje kaneel, 1theelepel cardemonzaadjes, 1 blikje kokosmelk, 12 sjalotjes, gesneden en zachtjes gebakken, 2 teentjes knoflook gepeld, niet gesneden, 4 schijfjes gember, 75ml palmsuiker of honing, 1 theelepel vissaus, 60ml tamarinde, 1 eetlepel cashewnoten, geroosterd


Verder heb je nodig


Ovenschaal met deksel


Schrik niet van de grote hoeveelheid ingredienten!

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

Massaman ?boemboe?:
Drenk de gedroogde pepers in heet water en zet even opzij. Bak de sjalotjes en de teentjes knofllook lichtbruin in de olie, giet de olie af en zet even opzij. Rooster de kruiden in een droge pan. Gooi de kruiden in een vijzel en stamp fijn. Haal de pepers uit het water. Voeg alle ingredienten (ook wat olie) toe en vijzel ze tot een smeuige pasta. Deze pasta kun je een dag van te voren maken

Bereidingswijze

Rijst:
Verwarm de oven op 180 graden, gas stand 4.
Bak de ui in de olie totdat hij transparant ziet, in een vuurvaste schaal. Voeg de rijst toe en bak totdat de rijst glanzend ziet.
Los de bouillonblokjes op in heet water en giet over de rijst. Voeg de djeroek peroetblaadjes toe en kruiden, zout, peper. Wees matig met zout omdat je al bouillon toegevoegd hebt.
Deksel op de schaal en in de oven plaatsen, 20 a 30 minuten laten koken of totdat de rijst gaar is. Uit de oven halen, deksel eraf en laten rusten.

Lamsvlees:
Bak het lamsvlees in de sesamolie totdat het bruin ziet, haal uit de pan en zet even opzij.
Doe de boemboe in dezelfde pan en bak enkele minuten. Voeg kokosmelk toe en breng aan de kook. Voeg langzaam toe: kaneel, cardemon, djeroek peroet en basilicum. Vervolgens gesneden knoflook, tamarinde, palmsuiker en overige kruiden.
Voeg het vlees weer toe aan het mengsel, plus de vissaus. Kook op zacht voor zo?n 20-30 minuten. Af en toe roeren.
Op het laatst de noten, aardappels en koriander toevoegen.

Serveertip

Serveren in kommen met rijst en flink wat saus.



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van eilandere


Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van eilandere
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top