Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies
  1. Home
  2. Recepten
  3. Bijgerecht
  4. Indonesische keuken
  5. sajoer lodeh (Groentesaus )

sajoer lodeh (Groentesaus )

Door: kruiden_tuintje

  • Indonesisch Bijgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op 02-09-2002

Ingrediënten 6 personen


200 gr reboeng (bamboescheuten in blik)
200 gr katjang pandjang (kouseband) of sperziebonen
200 gr kool (spitskool of witte kool)
2 groene lomboks (pepers)
1/3 blok tempeh (gefermenteerde sojabonen)
3 kemirie (noten)
1 lombok rawit (kleine zeer hete pepers)
1 teentje knoflook
1 el laos 2 tl trassie (gefermenteerde garnalenpasta)
zout
1 el minjak klapah (kokosolie)
25 gr santen (kokos) van een blok
10 peteh (gefermenteerde groene boon)



Sajoer is een groentegerecht veelal bij rijsttafels geserveerd. De groenten kunnen naar eigen keuze worden aangepast. B.v. bloemkoolroosjes, courgetteblokjes, spruitjes, stukjes wortel, peultjes kunnen goed verwerkt worden in de sajoer. Wel oppassen dat u de groente die langer nodig heeft om gaar te worden eerst in de bouillon doet.

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Snijd de bamboescheuten, de kouseband (of sperziebonen), de spitskool (of witte kool), de groene pepers in stukjes en de tempeh in blokjes.
Pof de kemiries (zijn ook reeds gepoft te koop) en wrijf ze met de lombok rawit en de knoflook in de oelekan (vijzelbak) fijn. Meng er de laos, de trassi en wat zout door.
Verhit de olie in de pan en roerbak hierin de boemboe (= kruidenmengsel) 2 minuten.
Schenk 1 liter water in de pan, breng aan de kook en voeg vervolgens de groenten en de peteh toe.
Temper de hittebron en kook de groenten beetgaar. Voeg vlak voor de groenten gaar zijn de santen toe en haal van de hittebron. Laat de santen nog even intrekken. Zonodig op smaak brengen met een bouillonblok.

Serveertip

Houd u er niet van om vocht (van de sajoer) op het bord met de droge rijst en de bijgerechten te scheppen, neem dan een aparte kom bij uw bord voor de sajoer.



Deel dit recept

Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van kruiden_tuintje
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top