1. Home
  2. Recepten
  3. Nagerecht
  4. Chocoladeprofiteroles

Chocoladeprofiteroles

  • , Nagerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op 24-08-2002

Ingrediënten 6 personen


Profiteroles
boter, om in te vetten
2 1/2 dl water
1 tl basterdsuiker
flinke snuf zout
100 gram ongezouten boter
125 gram bloem, gezeefd
4 eieren, losgeklopt
1 ei, losgeklopt en gezeefd, om te glazuren
Vulling
3 1/2 dl slagroom
1 1/2 el basterdsuiker
1-2 druppels vanille-essence
Verder:
poedersuiker, om te bestuiven
chocoladesaus (recept op deze pagina's aanwezig)



'Profiterole' stamt van het Franse 'profit, dat oorspronkelijk 'klein cadeautje' betekende - en dat is precies wat deze chocoladegebakjes zijn.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Voor de profiteroles: verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Vet een bakplaat in met gesmolten boter en leg hem in de koelkast. Breng het water met het zout, de suiker en boter in een steelpan aan de kook. Haal de pan van het vuur. Voeg onmiddellijk de bloem toe en roer stevig met een pollepel. Zet de pan weer op laag vuur en kook het mengsel onder voortdurend roeren tot het aan de rand komt. Haal de pan van het vuur en laat het mengsel lauw worden (het mag niet te warm zijn, omdat de eieren dan gaan stollen). Voeg een voor een de eieren toe, klop stevig na elke toevoeging. Na elk ei wordt het mengsel zacht, maar als u goed blijft kloppen, wordt het vanzelf weer stevig. Voeg zoveel ei toe tot het mengsel gemakkelijk van de lepel valt. Schep het in een spuitzak met een ronde spuitmond van 9 mm.
Houd de spuitmond ongeveer 1 cm boven de koude bakplaat en spuit 2 1/2 cm grote bolletjes. Verminder bij elk bolletje steeds de druk op de spuitzak en trek hem snel weg. Strijk het gezeefde ei met een kwastje over de bolletjes. Zorg ervoor dat het ei niet op de bakplaat drupt, anders verbandt het tijdens het bakken. Druk nu heel voorzichtig de bovenkant van de bolletjes met de achterkant van een vork in, zodat ze gelijkmatig kunnen rijzen. Bak ze 15-20 minuten tot ze goudkleurig en goed gerezen zijn. Een soesje moet hol klinken als u er voorzichtig op klopt. Maak bovenin een klein sneetje met de punt van een scherp mes. Laat de soesjes volledig afkoelen op een rooster.
Voor de vulling: klop de slagroom, suiker en vanille-essence stijf. Schep de creme in een spuitzak met een kleine spuitmond en spuit in elk soesje wat creme.
Dien de soesjes op in een hoog glas, een schaal of op afzonderlijke bordjes. Bestuif ze heel licht met gezeefde poedersuiker en serveer er warme chocoladesaus bij.



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van nicky_too


Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van nicky_too
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top