1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Aziatische keuken
  5. Sojabonenkaas met mais en komkommer

Sojabonenkaas met mais en komkommer

  • Aziatisch, Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op 20-08-2002

Ingrediënten 4 personen


450-500 gram sojabonenkaas(tahoe/tofu), in blokjes(ca. 1? cm.)gesneden; zout; witte peper uit de molen; milde paprikapoeder(Edelsusz); 1 mespunt(hot)kerriepoeder; ca. 5 eetlepels arachide-of zonnebloemolie; 1 grote Japanse stengelui 0f 4 bosuitjes, met veel groen, in smalle ringe(n)tjes gesneden; 2 teentjes knoflook, ragfijngehakt; 1 rode Spaanse peper; 250 gram gekookte mai, eventueel diepgevroren of uit blik of pot; 1 grote komkommer; 4 eetlepels lichte Chinese sojasaus; 2 eetlepels Chinese rijstwijn of droge sherry 1 mespunt suiker; 1? theelepel allesbinder; 1 eetlepel fijngesneden Chinese(knoflook)bieslook


Verder heb je nodig


Mes; vergiet; borsteltje; lepeltje; wok; schuimspaan; keukenpapier; schaal


Daar waar in Azie rijst niet goed gedijt en tarwe wordt geteeld, neemt ook mais een steeds belangrijkere plaats in. Totdusverre wordt mais er nog niet zoals rijst als het voornaamste voedingsmiddel beschouwd. Over twintig jaar zal dat beeld zijn gewijzigd en zullen er gerechten worden opgediend waarin mais de overhand heeft. Gebakken mais met sojabonenkaas in een pittige saus met paprika's en Spaanse pepers en een gebakken groene groentesoort zoals paksoi, is dan waarschijnlijk even populair als dat nu voor gerechten met gebakken rijst geldt.Overigens is het goed te weten dat in gebieden met subtropische en tropisch klimaat het mogelijk is om meerdere malen per jaar mais te oogsten.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

Neem de uiteinden van de Spaanse peper weg. Snijd de vrucht open en verwijder het zaad en de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees in uiterst smalle reepjes(draadjes). Laat gekookte mais in een vergiet uitlekken. Spoel er een royale hoeveelheid koud water over en laat de mais zoveel mogelijk opdrogen. Boen de komkommer onder stromend koud water. Neem de uiteinden weg. Snij de komkommer overlangs in tweeen. Neem met een lepeltje het zaad uit beide helften weg. Snij de komkommer helften in vingerbrede boogjes. Bestrooi de sojablokjes met een mengsel van zout (60%), peper (20%), paprikapoeder (5%).

Bereidingswijze

Verhit een wok en laat er 3 eetlepels olie door walsen. Voeg de sojablokjes toe en laat ze, onder voortdurend omscheppen, aan alle kanten goudbruin bakken. Neem de blokjes met een schuimspaan uit de pan. Laat ze op keukenpapier uitlekken. Voeg 2 eetlepels olie aan de in de wok resterende olie toe. Laat de olie door de hete wok walsen. Voeg knoflook en Spaanse peper toe. Schep alles enkele malen om. Doe er daarna de stengel-of bosuibij. Schep alles enkele malen om. Schenk er 2? dl kokens water, Chinese rijstwijn of sherry suiker bij. Laat alles 2 minuten zachtjes koken. Roer de sojasaus erdoor en voeg wat zouten/of peper naar eigen smaak toe. Schep mais en komkommer erdoor. Temper de warmtebron. Laat alles 5 minuten zachtjes sudderen. Schuif alle ingredienten naar een zijde van de wok. Strooi allesbinder over het vocht op de bodem van de wok. Roer alles krachtig door en laat er even de kook over gaan. Schuif de ingredienten terug in de saus.

Serveertip

Presentatie: dien het gerecht op in een voorverwarmde schaal. Strooi er bieslookover. Geef er droog gekookte rijst bij.



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van orphan


Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van orphan
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top