Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies
  1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Franse keuken
  5. Bouillabaisse

Bouillabaisse

Door: wanadoo64

  • Frans Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op 19-08-2002

Ingrediënten 6 personen


1 ui; ? prei; 500 gram rijpe tomaten; 4 eetlepels olijfolie; 2 teentjes knoflook; 1 theelepel venkelzaad; 1 theelepel gedroogde rozemarijn; 1 theelepel gedroogde tijm; 1 envelopje saffraan; 1 stukje schil van een schoongeboende sinaasappel; zout; peper; 1? kilo visfilet(zeeduivel, poon, wijting, zeebaars); 1 liter visbouillon; ? dl droge witte wijn


Verder heb je nodig


Mes; pan met dikke bodem; knoflookpers; borden

Bouillabaisse
Bouillabaisse

Een van de bekendste gerechten uit de Franse regionale keuken is de bouillabaisse. Deze rijkgevulde vissoep komt oorspronkelijk uit de Provence(Marseille). Vissers stookten na een dag hard werken een een voudige houtskoolvuur en kookten een maaltijd van de restanten van de vangst. Tegenwoordig heeft iedere streek in Frankrijk zijn eigen bereiding van dit recept. Deze bereiding wordt vast uw toprecept.

Ontdek meer:

Voorbereiding

Pel de ui en snipper hem fijn. Maak de prei schoon en snijd hem in ringen. Houd de tomaten even in kokend water. Ontvel ze, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in grove stukken.

Bereidingswijze

Verhit de olie en fruit de ui en de prei ca, 8 minuten. Pers de knoflook erboven uit en voeg de tomaten, de kruiden en de sinaasappelschil toe. Verhit alles ca. 10 minuten op middelhoog vuur, tot de tomaten zacht zijn. Verwijder de sinaasappelschil. Breng op smaak met zout en peper. Snijd de visfilets in gelijke stukken en voeg ze toe aan het groentenmengsel(de stevigste vis eeerst, de zachste vis het laatst)samen met de visbouillon en de witte wijn. Laat de vis tegen de kook aan gaar worden in ca. 10 minuten. Verdeel de bouillabaisse over 6 borden.

Serveertip

ROUILLE:

Traditioneel wordt de bouillabaisse geserveerd met rouille, een pittige pasta. U maakt de rouille als volgt: pureer 2 chilipepers met 3 teentjes knoflook, zout en 1 eetlepel paneermeel tot een pasta of wrijf alles fijn in een vijzel. Roer er beetje bij beetje 5 eetlepels olijfolie door. Geef de rouille er apart bij of garneer er schijfjes geroosterd stokbrood mee, die u in de soep laat drijven.

Bevat p.p.: ca. 1200 kJoulles/285 kcal; 47 gram eiwit; 10 gram vet; 3 gram koolhydraten



Deel dit recept

Reacties (4)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van wanadoo64
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top