Bouillabaisse

  • Frans, Hoofdgerecht
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 19-08-2002
  • Bouillabaisse

    Bouillabaisse

    Bouillabaisse

Een van de bekendste gerechten uit de Franse regionale keuken is de bouillabaisse. Deze rijkgevulde vissoep komt oorspronkelijk uit de Provence(Marseille). Vissers stookten na een dag hard werken een een voudige houtskoolvuur en kookten een maaltijd van de restanten van de vangst. Tegenwoordig heeft iedere streek in Frankrijk zijn eigen bereiding van dit recept. Deze bereiding wordt vast uw toprecept.

Deel dit recept

Ingrediënten 6 personen
1 ui; ? prei; 500 gram rijpe tomaten; 4 eetlepels olijfolie; 2 teentjes knoflook; 1 theelepel venkelzaad; 1 theelepel gedroogde rozemarijn; 1 theelepel gedroogde tijm; 1 envelopje saffraan; 1 stukje schil van een schoongeboende sinaasappel; zout; peper; 1? kilo visfilet(zeeduivel, poon, wijting, zeebaars); 1 liter visbouillon; ? dl droge witte wijn
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
mes; pan met dikke bodem; knoflookpers; borden

Voorbereiding

Pel de ui en snipper hem fijn. Maak de prei schoon en snijd hem in ringen. Houd de tomaten even in kokend water. Ontvel ze, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in grove stukken.

Bereidingswijze

Verhit de olie en fruit de ui en de prei ca, 8 minuten. Pers de knoflook erboven uit en voeg de tomaten, de kruiden en de sinaasappelschil toe. Verhit alles ca. 10 minuten op middelhoog vuur, tot de tomaten zacht zijn. Verwijder de sinaasappelschil. Breng op smaak met zout en peper. Snijd de visfilets in gelijke stukken en voeg ze toe aan het groentenmengsel(de stevigste vis eeerst, de zachste vis het laatst)samen met de visbouillon en de witte wijn. Laat de vis tegen de kook aan gaar worden in ca. 10 minuten. Verdeel de bouillabaisse over 6 borden.

Serveertip

ROUILLE:


Traditioneel wordt de bouillabaisse geserveerd met rouille, een pittige pasta. U maakt de rouille als volgt: pureer 2 chilipepers met 3 teentjes knoflook, zout en 1 eetlepel paneermeel tot een pasta of wrijf alles fijn in een vijzel. Roer er beetje bij beetje 5 eetlepels olijfolie door. Geef de rouille er apart bij of garneer er schijfjes geroosterd stokbrood mee, die u in de soep laat drijven.


Bevat p.p.: ca. 1200 kJoulles/285 kcal; 47 gram eiwit; 10 gram vet; 3 gram koolhydraten

Laatste reacties

wilhelminanita avatar
wilhelminanita 21-01-2021

Wat een zalige soep

angie69 avatar
angie69 09-05-2011

Goddelijk, ik heb er echt van genoten, super recept

mikevanexel avatar
mikevanexel 08-04-2010

heerlijk soepje! zou er ook mosselen bij doen. Als je een beetje handig bent in de keuken ben je in 20 min klaar ;-)

nora-lee avatar
nora-lee 25-03-2005

kLINKT HEERLIJK, GA IK CKER UITPROBEREN MET DE PAASDAGEN!!! vrolijke paasdagen!

robin700 avatar
robin700 21-08-2002

Sorry, heb hiervoor al een toprecept! Chris

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten