Biryani

  • Indiaas, Hoofdgerecht
  • 30-60 min.

Van de Mogolheersers moest de keuken in alle aspecten aan de hoogste standaard voldoen. Voor heel karig uitgeruste rijstschotels gold dat dus ook. Biryani werd geperfectioneerd om aan rijst een hogere culinaire status te verlenen. Rijst die een Vorst, waardig was! In India staan Biryani?s vaak uren te stomen op hete houtskool as, hoewel dat meer voor het gemak dan uit noodzaak is. Volgens dit recept smaakt het in elk geval authentiek.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 recipe.people
250 gram Basmati rijst, circa 7 ? dl water, zout, 250 gram gekookt lamsvlees, rund of kip, 1 ? tl kurkuma, ? tl koriander, 4 ? dl Currysaus
Garnering:
1 groene paprika, 2 eieren, 3 mooie tomaten, 4 el verse koriander,

Boodschappen bestellen

Voorbereiding

Was de rijst grondig, breng het water aan de kook en voeg de rijst toe. Breng weer aan de kook en laat afgedekt 10 minuten zacht koken. Giet daarna af en zet apart. Snijd intussen het vlees in kleine stukjes. Verwarm in een grote pan de currysaus met vlees op een lage hittebron tot het borrelt.

Bereidingswijze

Voeg de kurkuma en koriander toe en roer 2 minuten op een hoge hittebron. Voeg de rijst toe en schep het goed om zodat de korrels mooi geel zijn. Dek de pan zorgvuldig af, temper de hittebron en laat het heel zachtjes in 20 minuten gaar koken. Kook intussen de eieren hard, was en haal de paprika leeg, het witte er uit en snijd het in dunne ringen. Was en snijd de tomaten in stukjes. pel de eieren en snijd ze in plakjes.

Serveertip

Schep de rijst in een warme schaal en garneer met paprika, ei, tomaat en bestrooi de schotel met de fijngehakte koriander.
Lekker met een simpele raita, salade of chutney.

Wanneer ik Biryani bereid met kip, garneer ik nooit met eieren maar dat is persoonlijk.
In een Iranese winkel hier in Utrecht zag ik ooit kant en klare Biryani kruidenpoeder staan en kocht het. De samenstelling beviel mij zo goed dat ik het altijd in huis heb. Ik gebruik dan 1 eetlepel voor bovestaand recept.

Dit recept is te vinden in:

Log in om een reactie te plaatsen

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

saraswati avatar

Doorsturen

Home Recepten