250-300 gram volkoren biscuitjes(de countrykoekjes van AH zijn erg lekker), 100 g boter, 1 el kaneelpoeder, 400 g verse naturel roomkaas(koop een goedkope bij de Lidl of Edah bv; is net zo lekker!), 400 ml creme fraiche, 3 eieren, 200 g witte basterdsuiker, 1 kleine sinaasappel, 1 kleine citroen
Springvorm van 24 cm, evt.keukenmachine
Ik ben erg tevreden over deze smeuige, verslavende Australische cheesecake met een friszure topping.
Moet wel lang in de oven en is het allerlekkerst na 2 dagen!
Verkruimel de koekjes in de Keukenmachine. Smelt de boter en doe deze samen met het kaneelpoeder bij de koekjes. Doe bakpapier om de bodem van de springvorm en vet deze in. Doe het koekjesmengsel hierin en druk goed aan. Zet weg in de vriezer of koelkast. Splits 1 ei. Rasp de schil van de sinaasappel en citroen(niet het bittere witte gedeelte!!)en pers de vruchten uit.
Verwarm de oven voor op 150 graden.
Klop de roomkaas met de rasp en het sap in een kom tot een dikke creme.
Voeg 2 eieren en 1 dooier een voor een toe. Voeg de suiker en de creme fraiche toe. Klop niet te lang!
Klop het overgebleven eiwit stijf en spatel dat voorzichtig door het mengsel. Giet alles in de springvorm. Bak de taart ongeveer een uur, draai daarna de temperatuur terug tot 100 graden en bak nog een half uur. Laat dan afkoelen in de vorm en zet in de koelkast. De taart heeft een prachtige goudbruine korst en is nu nog wat 'drillerig', maar je zult zien dat de volgende dag een heerlijk stevige cheesecake tevoorschijn komt!
Bestrijk de taart met een mengsel van 2 el creme fraiche, 3 el kwark en 2 tl vanillesuiker.
Voor een extra feestelijk tintje:
Kook 1 cup water en 1/4 cup suiker in een pannetje. Laat inkoken, roer af en toe. Doe hierbij wat rode vruchten (bosbessen zijn erg lekker) en laat afkoelen. Schep een beetje hiervan over elk stukje taart.
matisse 08-06-2003
Ga hem ook proberen als het echt een succes is. Deze zag ik volgens mij een keer in een blad in een stukje over een Amsterdamse brasserie, gelukkig heb ik het recept weer gevonden! Dank.