Confit de Canard

  • Frans, Hoofdgerecht
  • 0-10 min.
  • Geplaatst op 09-08-2002

gestoofde eend ingelegd in eigen- of in ganzenvet

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
Vakantiegangers naar Frankrijk komen het vaak tegen: confit de canard. Gesudderde eend in delen die onder vet in een pot bewaard wordt. Vooral in de Dordogne en de Languedoc/Roussilion staan vaak borden met confit de canard of confit d'oie (gans) faites maison. Eend op deze manier bereid biedt allerlei mogelijkheden. Als onderdeel van een cassoulet, maar ook op de barbecue. Op die wijze gegrilde eenddelen at ik dit jaar in de buurt van Toulouse en dat was geweldig lekker.

Ingredienten: een eend van twee kilo, drie soeplepels fijn zout, anderhalve kilo ganzenvet ( poelier), drie laurierblaadjes, een soeplepel gemalen peper en vier kruidnagelen.
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
weckflessen of andere ruime glazen potten,

grote schaal om flessen in water te laten steriliseren.

Bereidingswijze

Snij de eend in stukken, wrijf ze goed in met zout en leg ze in een platte schaal, bedek ze met de gehakte laurier, de kruidnagelen en de peper. Afdekken en 24 uur laten macereren in de koelkast. Maak de delen zorgvuldig schoon, Leg de eendedelen in een braadpan, bedekt ze met het gesmolten ganzenvet en laat ze op laag vuur sudderen gedurende 1.20 uur. Maak twee grote (weck)flessen goed schoon in kokend water, droog ze zeer goed af en vul ze met de eend. Flessen volgieten met het ganzenvet zodanig dat de delen onderstaan. Doe de deksels dicht zet de flessen in een ruime pan water en laat ze zacht koken gedurende anderhalf uur. Vervolgens helemaal af laten koelen. Zet ze vervolgens koel en donker weg. Acht dagen laten staan voor de eend te gaan gebruiken. Mogelijkheden: zacht verwarmen in een koekenpan, of grillen op een barbecue. Wel het ganzenvet goed verwijderen anders gaat dat verbranden. In het ganzenvet kunnen prima aardappeltjes gebakken worden.

Serveertip

Frisse salade van tomaten, komkommer en mais in een dressing met veel knoflook smaakt hier prima bij. Als wijn een jonge rode Cote de Roussilion

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

mauritsenole92 avatar
mauritsenole92 25-03-2003

Meegenomen met dank ! Ik kan soms hier thuis in Nederland een onbedwingbare trek in confit de canard hebben en zal nu wat potten in de kelder op voorraad zetten. Carla

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten