1. Home
  2. Recepten
  3. Bijgerecht
  4. Japanse keuken
  5. Chikuzen-ni

Chikuzen-ni

Door: josianenijssen

  • Japans, Bijgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op 04-08-2002

Ingrediënten 4 personen


250 gram gefileerd kippenvlees met het vel
4 schoongemaakte, verse shiitake
2 middelgrote wortels
150 gram bamboescheuten, vers of uit blik
4 geschrapte kleine aardappelen
1 konnyaku-koekje (aronskelkwortel)
1 a 2 eetlepels plantaardige olie
2 deciliter dashi II
2 eetlepels suiker
2 eetlepels mirin
3 eetlepels lichte sojasaus
50 gram peultjes


Verder heb je nodig


Ingredienten:

1,7 liter koud water
kombu en bonitovlokken (apart gehouden na de bereiding van dashi I)
10-15 gram gedroogde bonitovlokken


Bereiding:

Doe de apart gehouden kombu en bonitovlokken met het koude water in een grote pan en verwarm alles tot het kookpunt. Draai de hittebron laag en laat de bouillon ca. 20 minuten trekken, tot hij voor eenderde gedeelte is ingekookt.
Voeg de gedroogde bonitovlokken toe en neem de pan onmiddellijk van de hittebron ad. Laat de vlokken opzwellen. Schenk de bouillon door een met een schone doek belegde zeef.

Dashi II:

Dashi II is een krachtiger bouillon, die wordt getrokken van de kombu en bonito die bij het bereiden van dashi I zijn gebruikt. Dashi II wordt toegepast in stoofschotels, in gekruide soepen en in miso-soep, waarvoor een sterkere smaak is vereist.


Gestoofde kip uit Chikuzen

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze




Snijd het kippenvlees in blokjes van 2 centimeter. Maak de groenten schoon, was ze en snijd ze in kleine stukjes. Kneed de konnyaku met wat zout, spoel hem af, dep hem droog en verdeel hem in kleine stukjes.
Blancheer de groenten afzonderlijk in kokend water met wat zout. Spoel de groenten af met koud water en dep ze droog. Verhit de olie bij veel hitte in een grote pan.
Voeg de stukjes kip toe en roer ze door de olie. Voeg de wortel en de konnyaku toe en daarna, in deze volgorde, de paddestoelen, de bamboescheuten en de aardappelen.
Roerbak alles 3 minuten, tot de kip en de groenten licht zijn gegaard en met een laagje olie zijn bedekt. Schenk de dashi in de pan, voeg de suiker, de mirin en de sojasaus toe. Breng het geheel aan de kook.
Leg een drijvend deksel in de pan en stoof het gerecht 15 minuten, tot de kookvloeistof voor eenderde deel is verdampt.
Maak de peultjes schoon en snijd ze in schuine reepjes van 2,5 centimeter. Blancheer de peultjes in water met was zout en voeg ze vlak voor het serveren aan het gerecht toe.
Serveer het gerecht warm of op kamertemperatuur in kleine kommetjes, waarin het geheel op aantrekkelijke wijze is gearrangeerd. Garneer het gerecht met sterrekers.



Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van josianenijssen
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top