-1/2 l kooknat van rode bieten met een scheutje azijn, of, zelfde hoeveelheid nat, van in azijn ingelegde bietjes uit blik of potje
-1/8 l nat van pekelkomkommers, of, zoute augurken, of, zelfde hoeveelheid nat van vers geschaafde komkommers met zout bestrooid
-20 g griesmeel
-1 eierdooier
-1/8 l zure room
-zout en zwarte peper
-2 hard gekookte eieren
Of "Barzcz zimny czyli zupa"; deze (koude)soep wordt erg gewaardeerd door kenners.
Gebruikt U een verse komkommer, dan heb je genoeg aan 1 sappige komkommer.
-schaaf hem zo dun mogelijk en strooi er een dikke laag zout over
-vang het uitgelekte nat op
-kook het nat van de rode bieten met het zoute opgevangen nat en strooi er de griesmeel bij
-laat dit 10 min zachtjes doorkoken en haal de pan van het vuur
-klop de eierdooier met een scheutje van de hete soep met de zure room los en roer dit mengsel door de soep heen
-proef of er genoeg zout en azijn in zit, strooi er wat peper over en laat de soep koud worden in de koelkast
Serveren koud in soepkommen, met plakken hard gekookt ei .
Maddi 21-05-2012
mmm lekker!
http://maddikookt.wordpress.com/