500 gr. bakkeljauw2 gele bakbananen2 groene bakbananen
2 cassaves2 zoete aardappels (swietie petata)zout4 eieren
125 gr. boter1 gesnipperd ui4 tomaten2 teentjes knoflook
1 verse peper
Surinaams-Creools hoofdgerecht
Ontzout de bakkeljauw door hem geruime tijd in water te weken.Schil
de bananen, vooral de groenen gaan lastig!Schil de cassave, het
bruin en roze moet eraf, zodat er een witte wortel overblijft.Schrap
de zoete aardappels.Ze verkleuren snel maar dat is niet erg.Was
deze vruchten en zet in een pan net onder water.
Doe wat zout bij de vruchten en laat ze gaarkoken.De rijpe banaan
en cassave duurt ca.15 minuten, de rest 30-40 minuten.Kook de
bakkeljauw en eieren in een pan, de eieren moeten hard zijn, de
bakkeljauw is in 25 minuten gaar.Fruit ui, 3 tomaten, knoflook en
peper in de boter.Bak de bakkeljauw even mee.
Verdeel de vruchten over de borden.Doe er de saus met de bakkeljauw
bij, ei en tomaat in plakjes.Serveer met komkommersla.Kan ook
met gestoofde of gestoomde verse vis.Een eenvoudige versie is
met alleen cassave en banaan, eventueel alleen banaan.Njang Swietie!
mimi_h 26-01-2005
Ik heb vandaag voor het eerst bakkeljauw gegeten (ik kreeg iemands restjes mee om uit te proberen) en vond het heerlijk. Ik ga dus heel binnenkort zelf proberen dit klaar te maken. Spannend hoor. Ik dacht dat je bakkeljauw direct na het weken kon bakken. Moet je het eerst ook nog koken, of is dat alleen om nog meer zout te verwijderen?