Vervolg:Vlees
wordt in Argentinie erg puur gegeten.Negentig procent van het vlees
dat wordt genuttigd komt van de barbecue of de grill.Het vlees wordt
gezouten en soms ook nog een beetje gekruid, maar daar blijft het bij.
Bij het gegrillde vlees wordt altijd sla (met tomaten, ui, radijs en
plakjes gekookt ei) geserveerd.Een gezonde combinatie!Natuurlijk
ontbreekt de chimichurri niet.Dat is een typisch Argentijnse
saus van pittige kruiden, die altijd bij het vlees wordt geserveerd.
Er zijn tal van manieren op deze chimichurri klaar te maken.Ieder
huishouden, iedere kok en ieder restaurant heeft z'n eigen wijze van
bereiding.
Chimichurri picante;
2 rode uien4 teentjes knoflook2 tomaten2 groene Spaanse
pepers5 eetl. fijngesneden peterselie2 1/2 dl extra vergine olijfolie
1 1/2 dl witte azijn2 theel zout1 theel. grof gemalen peper
Pel de uien en de knoflook en snijd ze ragfijn.Was de tomaten,
verwijder de zaadlijsten en zaadjes van de Spaanse pepers en snijd
tomaten en pepers fijn.Was de peterselie, snij de stengels eraf en
snij het blad fijn.Meng alle ingredienten door elkaar en doe het
mengsel in een aardewerken, porseleinen of glazen pot die afgesloten
kan worden.Laat de pot, met inhoud, ongeveer 24 uur op
kamertemperatuur staan.
3 Verschillende recepten.De Argentijn is een echte vleeseter.Gemiddeld eet een inwoner van
Argentinie zo'n 120 kilo vlees per jaar.Dat vlees hoog op het
verlanglijstje van de Argentijn staat, is niet helemaal onlogisch.
De pampa's worden tenslotte door zo'n zestig miljoen stuks rundvee
bevolkt en daarnaast zijn er ook nog enorme kuddes schapen. Lees verder bij het recept
Chimichurri de azafran; Argentijnse vleessaus met safraan
1 rode ui3 teentjes knoflook5 eetl. fijngesneden peterselie
1/2 theel. saffraan2 eetl. citroensap1 eetl. verse tijm
2 1/2 dl extra vergine olijfolie1 1/2 dl witte azijn2 theel.
zout1 theel. grofgemalen peper
Pel de ui en de knoflook en snijd deze ragfijn.Was de peterselie,
snijd de stengels eraf en snijd het blad fijn.Wrijf de saffraan
fijn en meng hem met het citroensap.Laat dit mengsel ongeveer 15
minuten staan.Meng alle ingredienten door elkaar en doe het mengsel
in een aardewerken, porseleinen of glazen pot die goed afgesloten kan
worden.Laat de pot, met inhoud, ongeveer 24 uur op kamertemperatuur
staan.
Cimichurri de perejil; Argentijnse vleessaus met groene kruiden
4 teentjes knoflook5 eetl. fijngesneden peterselie)3 eetl.
verse oregano2 theel. cayennepeper1 theel. grof gemalen peper
2 theel. zout2 1/2 dl extra vergine olijfolie1 1/2 dl witte
azijn1 1/2 dl water
Pel de knoflookteentjes en snijd ze fijn of druk ze door een
knoflookpers.Was de peterselie, snij de stengels eraf en snij het
blad fijn.Hak de verse oregano fijn.Meng alle ingredienten door
elkaar en doe het mengsel in een aardewerken, porseleinen of glazen pot
die goed afgesloten kan worden.Laat pot, met inhoud, circa 24 uur
op kamertemperatuur staan.
Heerlijke sauzen voor bij de barbeque of grillEet smakelijk!
sunmaid 03-06-2006
Neem ik van je mee
Lijkt me heerlijk
Bedankt groetjes Ine