1. Home
  2. Recepten
  3. Regionale keuken
  4. Twaalf apostelensoep

Twaalf apostelensoep

  • Regionaal, Soep
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op 20-07-2002

Ingrediënten


1/2 liter krachtige visbouillon1/2 liter krachtige kippenbouillon30 gram gerookt spek of bacon50 gram boter150 gram in reepjes gesneden meervalfilet12 soorten groenten in blokjes/ringetjes gesneden. Van elk 50 gram: aardappel, prei, winterui, knolselderij, winterpeen, koolrabi, schorseneer, gedroogde groene linzen of erwten, groene kool, venkelknol, kervel, tomaat1/4 liter zure room2 blaadjes gedroogde laurier2 blaadjes gedroogde foeliezout en vers gemalen peper naar smaak



Herkomst: Noord-LimburgHet was in Noord-Limburg een traditie van vele eeuwen. Bij de jaarfeesten van het timmermansgilde bestond het voorgerecht uit een meer dan stevige soep, waarin al het goede van de natuur terug te vinden was: twaalf groenten, een voor elk van de twaalf gildemeesters. Emmanuel Mertens (l'Auberge, Weert) paste het recept wat aan aan deze tijd.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Smelt de boter in een ruime soeppan en zweet daarin het gerookt spek (of de bacon) en de helft van alle groenten aan samen met de laurier en de foelie.Houd 1 dl visbouillon apart.Blus de groenten af met de beide bouillons en laat het geheel gedurende 1 uur tegen de kook aan trekken. Verwijder de laurier en foelie uit de pan, pureer de soep in een blender of wrijf deze door een roerzeef en voeg daarna de zure room toe. Afsmaken met zout en vers gemalen peper.Blancheer de overige groenten (= enkele minuten in kokend water), pocheer (= garen in 80 graden) de vis kort in een weinig visbouillon en voeg deze toe aan de 'potage'.Maak de soep eventueel af met een weinig opgeklopt melkschuim en kleine krokante croutons (soldaatjes).Voor eventuele extra garnering lenen zich dunne reepjes schorseneer gefrituurd in olie.



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van streekblad


Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van streekblad
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top