1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Spaanse keuken
  5. Paella
  6. Paella Valenciana

Paella Valenciana

  • Spaans, Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op 17-07-2002

Ingrediënten 4 personen


8 panklare mosselen, 2 eetlepels azijn, 4 gekneusde peperkorrels, enkele peterseliestelen, zout, 1 middelgrote artisjok, 3 eetlepels citroensap, 4 drumsticks, 5 eetlepels olijfolie of andere olie, 200 g in smalle repen gesneden varkensfilet, 100 g in blokjes gesneden ham, 150 g in plakjes gesneden chorizo of smalle salami, 100 g schoongemaakte inktvisjes, 2 middelgrote groene of rode paprika?s, 1 blik prinsessenbonen (220 gram), 1 teentje knoflook uit de knijper, 2 grote gepelde tomaten zonder zaad, 1 theelepel pikant paprikapoeder, 100 g filets van schelvis of koolvis, eventueel vissticks, 1 sachet saffraan, peper uit de molen, 400 g gewassen rijst, 1 kippen-, vlees- of tomatenbouillonblokje, 8 gekookte gepelde grote garnalen of gamba?s, 2 eetlepels fijngehakte peterselie.Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

Kook de mosselen met de azijn, de peperkorrels, zout en de peterseliestelen. Giet ze door de zeef af en bewaar het kooknat; zet de mosselen in de schelp apart. Was de artisjok heel goed, verwijder de steel en knip de punten van de blaadjes recht bij. Schil de bodem dun af en snijd de artisjok overlangs door. Verwijder het niet-eetbare ?hooi? en snijd elke helft overlangs in 4 - 6 stukken. Kook deze in ruim water met 1/2 eetlepel zout per 1/2 liter water en het citroensap gedurende 12 - 15 minuten. Was de kipdelen en dep ze droog met een doek of met keukenpapier. Laat 4 eetlepels olie in de paellapan goed warm worden en bak daarin de kipdelen aan alle zijden mooi van kleur. Doe het varkensvlees erbij en laat dat meebakken. Maak dan de ham en de worst onder af en toe omscheppen mee warm en bestrooi het vlees met zout.
Giet de stukken artisjok in de zeef af. Snijd de inktvis overdwars in smalle ringen. Bak die met het vlees, de ham en de worst mee en voeg de rest van de olie toe.

Bereidingswijze

Was en droog de paprika?s, verwijder de steel en snijd de paprika's twee keer overlangs door. Neem de zaadlijsten met zaad weg. Verdeel het vruchtvlees van een paprika in vierkantjes en dat van de andere paprika in 8 driehoeken. Laat de prinsessenbonen in de zeef uitlekken en snijd de bonen in stukken van 4 -5 cm en doe die in de pan.
Roer de saffraan met een flinke mespunt peper en weinig lauwwarm water aan. Doe de rijst in de pan en voeg het saffraanmengsel aan.
Schenk het kooknat van de mosselen met 1 liter warm of kokend water op de rijst en voeg het bouillontablet toe. Roer de inhoud van tot het kookt; doe de 8 driehoekige stukken paprika in de pan en laat alles 10 - 12 minuten zacht koken tot de rijst vloeistof heeft opgenomen, maar roer niet meer in de pan.
Was intussen de garnalen en snijd die in niet te kleine stukken. Leg die op de rijst en strooi daar peterselie op. Doe de mosselen zonder de schelp in de rijst. Controleer na nog eens 8 - 10 minuten koken of de rijst gaar is. Leg dan een deksel op de pan en neem die van het fornuis. Serveer de paella na 5 minuten rusten.Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van stienemie


Reacties (0)Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van stienemie
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top