Salade Nicoise

  • Frans, Salade
  • 20-30 min.
  • Geplaatst op 16-07-2002

Het welbekende voorgerecht uit Nice. Maar met wat extra ingredienten makkelijk uit te breiden tot een zomerse maaltijdsalade. Bron: Elizabeth David.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
De ingredienten zijn seizoensafhankelijk maar in ieder geval hoort in een salade nicoise hard gekookte eieren, ansjovisfilets en zwarte olijven.

Basisingredienten

- 1 krop sla (gewone kropsla!)

- 2 eieren

- 2 tomaten

- 8 ansjovisfilets

- 20 zwarte olijven

- 1 rode ui in ringen

Ingredienten voor de dressing

- 1 knoflookteen

- 2 eetlepels dragonazijn

- 6 eetlepels olijfolie

- zout en peper uit de molen


Voor een maaltijdsalade uit te breiden met:

- 1 blikje tonijn

- 2 gekookte aardappels in schijfjes gesneden

- kappertjes

- 1 rode paprika in ringen gesneden

- wat gare sperzieboontjes
Boodschappen bestellen

Voorbereiding

Kook de eieren hard. En wie aardappels gebruikt, kook ze in de schil gaar en pel ze.

Bereidingswijze

Maak de krop sla schoon en verdeel dit over vier diepe borden. Spoel de tomaten schoon en snij deze in vier of acht parten: lepel het vruchtvlees er uit en verdeel over de vier borden. Halveer de gekookte eieren en leg op elk bord een half ei. Verdeel de olijfjes, ansjovis en rode uiringen. Maak de dressing door een teentje knofloof fijn te wrijven in een schaaltje en daarin de olijfolie met de dragonazijn goed met elkaar mengen. Voeg peper en zout toe en verdeel de dressing over de vier borden salade.Breid deze salade uit, voor een echte luxieuse maaltijdsalade met de verdeling van de uitgelekte tonijn uit blik, de rode paprikaringen, de aardappelschijfjes, kappertjes en sperzieboontjes.

Serveertip

Met Frans stokbrood en een roseetje waan je je als God in Frankrijk, mits mooi weer!

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

anneherrema avatar
anneherrema 14-09-2013

Nou misschien niet authentiek, maar wel lekker. Niet al teveel werk, stokbrood erbij. Genieten van de nazomer!

prinsjester avatar
prinsjester 26-07-2002

Tanja, er is ook een leuke versie van deze salade van Imko Binnerts van Imko's uit IJmuiden met verse gegrillde tonijn. Ken je die al? Groetjes, Dries

artisjok avatar
artisjok 19-07-2002

Nou ik zeg niks. Authentiek! Die maak ik dus heel anders. Wel met saaie kropsla trouwens, maar niet zoveel. En zeker zonder paprika. Laat JvD het maar niet horen, maar dit vind ik dus niet zo heel boeiend receptje. Was je er zelf nou eigenlijk tevreden over? Nee he?

mauritsenole92 avatar
mauritsenole92 17-07-2002

ik wil er ook altijd wel zeezicht bij, een haventje (Marseille bv..) gaat ook nog wel, alhoewel de bouillabaise dan weer roept ;-)

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten