Portugese soep

  • Portugees, Soep
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 12-07-2002

In een dorp kwam eens een oude bedelmonnik aan. Toen hij in het centrum kwam, vroeg hij aan een paar mensen voedsel. Deze weigerden de beste man eten te geven. In plaats van teleurgesteld het dorp te verlaten, nodigde hij daarentegen de omstanders uit voor een kom soep die hij zelf zou maken met een pan water en een steen. Uiteraard geloofde niemand deze vreemde man die verkondigde dat hij verrukkelijke soep kon maken van slechts water en een steen. Welwillend leenden ze hem een grote terrine. De monnik zocht intussen naar een mooie, gladde steen. Hij waste hem en legde hem in het inmiddels al kokende water. Vol geestdrift roerde de man in de pan water. Langzaam kwamen de verbaasde omstanders dichterbij om te kijken hoe de monnik in hemelsnaam soep zou maken van water en een kiezelsteen. De monnik was intussen gedreven aan het roeren. Af en toe proefde hij even van de kokende soep die volgens de monnik zalig smaakte. Lees verder in het recept!

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
1 liter rode bonen
1 zwarte chorizo (is te verkrijgen bij de betere slagers).

(Aangezien chorizo lang goed blijft en ingevroren kan worden, kun je ze ook meenemen uit Portugal)
1 gewone chorizo
150 gram bacon
750 gr aardappelen
2 uien
1 laurierblad
koriander
zout en peper
een teentje knoflook
Boodschappen bestellen
Benodigdheden


Ach, zei hij, ?de soep is zalig maar hij zou nog lekkerder worden met een stukje ui. Snel ging een van de omstanders een ui halen. De man gooide het meteen in de soep. Weer roerde hij verder en nam een lepel om te proeven of de soep inmiddels op smaak was. ?Ach, zei hij, de soep is verrukkelijk maar hij wordt nog lekkerder met wat bonen. Weer ging iemand snel bonen halen om die bij de soep te gooien.

Dit ging een tijdje door. Iedere keer wist hij iemand zover te krijgen om iets te halen.

Na een uur ging de monnik staan en zei dat de steensoep klaar was. De mensen keken zeer verbaasd maar de monnik lachte en zei: je ziet hoe je de meest lekkere soep kunt maken van water en een steen en een ?.hoop nieuwsgierigheid!

Nog steeds eet men in Portugal de Sopa de Pedra. In de soep wordt een kiezelsteentje gegooid. De persoon die de kiezel treft is de ?zwarte piet?.Bereidingswijze

Eigenlijk hoort er ook nog een varkensoor in, maar om begrijpelijke redenen heb ik deze uit het recept gelaten.

Kook de bonen in water samen met de bacon, ui, laurier en een teentje knoflook.(mocht je toch voor het oor gaan dan moet hij er nu in!)

Dit geheel op smaak brengen met zout en peper. Zodra de bacon gaar is voeg je de in blokjes gesneden aardappelen toe aan het geheel.

Als de aardappelen goed zijn, voeg je in plakjes gesneden chorizo toe en de steen.


Serveertip

Recept van Ineke Klein

Laatste reacties

icequeen1155 avatar
icequeen1155 07-05-2006

Wat een ontzettend leuk recept. Dat verhaal erbij maakt het echt leuk om te maken

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten