1. Home
  2. Recepten
  3. Nagerecht
  4. Griekse keuken
  5. Halva

Halva

Door: diny45

  • Grieks, Nagerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op 05-07-2002

Ingrediënten


1e recept:
1 kop noten- of maisolie, 2 koppen semolina, 1/2 kop geblancheerde, fijngehakte amandelen.
Voor de siroop:
6 koppen water, 1 eetlepel rozenwater, 1 pijpje kaneel, 2 koppen suiker.


2e recept:
1 kop Olijfolie, 2 koppen semolina, 3 koppen suiker, 4 koppen water, beetje citroen, pijpje kaneel, geblancheerde gehakte amandelen.

Semolina = Amandelgries van Koopmans


Verder heb je nodig


1 grote stevige diepe pan, liefst met anti aanbaklaag,
1 steelpan voor de siroop.

Pudding of cake vorm of een langwerpige schaal met opstaande rand.


Een Grieks, maar eigenlijk van oorsprong Arabisch desert, dat tevens in vele Arabische landen erg populair is.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding





Bereidingswijze

Voor het 1e recept:
Verhit de olie en voeg al roerend de semolina en de gehakte amandelen toe, blijf gedurende 3 minuten alles doorroeren op middelgroot vuur ervoor zorgend dat de semolina niet te donker kleurt.
Breng intussen alle ingredienten voor de siroop tegen de kook aan en al roerend houd het 3 minuten tegen de kook aan.
Voeg het direct zo van het vuur, al roerend bij de semolina massa en blijf roeren tot het geheel aan de kook raakt en houd het al roerend nog 2-3 minuten op het vuur, zodat de siroop geheel is opgenomen en de massa dik is. Stort het dan in een van de vormen boven omschreven, en laat het afkoelen.

Voor het 2e recept:
Verhit de olie en kook de semolina al roerend goudbruin. Voeg de gehakte amandelen toe en blijf roeren, tot ook die goudbruin zijn. Verwarm intussen het water voor de siroop maar zorg dat het niet aan de kook komt, los de suiker er al roerend in op, voeg de citroen en het kaneelpijpje toe en vermeng het zo van het vuur, al roerende met de semolina. Blijf roeren op middelhoog vuur, tot de massa dik is en stort die in een van de vormen en laat het afkoelen.

Serveertip

Afgekoeld, stort de massa uit de pudding of cakevorm op een schaal en versier eventueel met gehalveerde, geblancheerde amandelen.
Voor de langwerpige schaal met opstaande rand, na het warm storten, versier het direkt met gehalveerde geblancheerde mandelen en eventueel wat sesamzaad. na afkoelen, snijd het in vierkante persoonlijk porties.



Reacties (2)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van diny45
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top