Oudhollandse pannekoek

  • Nederlands, Lunch/Brunch
  • 10-20 min.
  • Geplaatst op 02-07-2002

Als je een ei meer gebruikt, kun je het zonder gist af. Je kunt ook beslag maken van zelfrijzend bakmeel en koude melk zonder gist, maar boekweitmeel geeft een pannenkoek wel meer body en karakter.

Deel dit recept

Ingrediënten
125 gr bloem

125 gr boekweitmeel

1 grote of 2 kleine eieren

10 gram gist

4 dl lauwe melk

1 afgestreken theelepeltje zout

Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

Laat de gist weken in een gedeelte van de melk en roer dit glad. Zeef de bloem en het boekweitmeel in een kom, maak in het midden een kuiltje en breek daarin de eieren, voeg de geweekte gist toe en roer alles tot een glad beslag, onder geleidelijke toevoeging van de rest van de melk. Laat dit beslag, afgedekt door een vochtige doek, ongeveer 3 kwartier rijzen op een warme plaats (bijv. in een teiltje lauw water). Voeg dan pas het zout toe (zout houdt het gistingsproces tegen). Bak van dit beslag in een koekenpan die heel licht is ingevet met boter, olie of reuzel, mooie pannenkoeken. Schud daarbij de pan om de pannenkoeken goed los van de bodem te houden. Geef bij de pannenkoeken boter en suiker of bruine suiker, stroop of honing. Je kunt ook beslag maken van zelfrijzend bakmeel en koude melk zonder gist, maar boekweitmeel geeft een pannenkoek wel meer body en karakter. (Met dit beslag kun je natuurlijk ook spek- en appelpannenkoek bakken).

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten