gratinee lyonaise (uiensoep met kaas)
- Nederlands, Soep
- 20-30 min.
- Geplaatst op 26-06-2002
heerlijk recept van onze kookclub
Bereidingswijze
smelt de boter in een soeppan met dikke bodem. doe de uienringen erin
, bestrooi het geheel met zout en versgemalen peper en laat de uien met de
deksel op de pan in20 a 30 min: zachtjes smoren tot ze zacht zijn.
wel af en toe om scheppen. verwijder
vervolgens het deksel en laat de uien mooi bruin bakken, maar niet verbranden.
smelr nu in een andere kleine pan, de 10 gram boter, wentel er de hele gepelde ui door en bestrooi deze met de suiker
laat de ui in dit suiker/botermengsel zachtjes bakken tot hij rondom bruin is
doe nu de hele ui bij de gesmoorde uienringen en laat deze nog enkele min: meefruiten
strooi er nu de bloem over, alles goed omscheppen zodat de bloem helemaal door het uienmengsel is opgenomen.
giet er dan al roerende beetje bij beetje de bouillon bij
breng het geheel aan de kook enlaat de soep circa 15 min: zachtjes koken
verwijder de hele ui
proef enmaak het geheel op smaak met wijn en cognac
leg 1 a 2 stukjes stokbrood in iedere soepkom, en giet de warme soep erover en bestrooi deze royaal met de geraspte kaas
plaats de soepkoppen onder de grill en laat de kaas smelten en mooi bruin worden.
warme kaasstips
meng 4 eetlepels boter met 100 gram geraspte kaas en gekookte ham
bestijk sneetje witbrood met dit mengsel en snijd ze in smalle reepjes
leg ze op een rooster en bak de kaasstrps in een voorverwarmde oven van 250% tot de bovenkant mooi bruin is
Serveertip
serveer deze kaasstrips bij de uiensoep
smakelijk eten cadier6
Laatste reacties
Lijkt me heel erg lekker en zeker het proberen waard, wat ik dan ook ga doen. Bedankt, Hartelijke groeten, Petra
Ik heb je recept meegenomen, het klinkt verukkelijk. Groetjes Mathy