boerenkool met katenspek en cashewnoten
- Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op 26-06-2002
Vegetarische versie en andere varianten toegevoegd.
Ingrediënten 4 personen
- 1 1/2 kilo zeer kruimige aardappels
- 2 zakjes gesneden boerenkool (a 300 gram, koelvitrine)
- 1 ui
- 1 plak katenspek (ca. 100 gram)
- 1 zakje gezouten cashewnoten (150 gram, AH)
- 1 el boter of margarine
- 1 dl melk
- 1 el Zaanse mosterd (Huisman)
- peper
zout
Benodigdheden
schaal (inhoud ca. 2 1/2 liter)pureestamper
Bereidingswijze
Aardappels schillen en wassen in grote pan met weinig water en zout aardappels met boerenkool in ca. 30 minuten gaar koken. Intussen de ui pellen en snipperen. Spek in dobbelsteentjes snijden. 2/3 deel van noten grof hakken. In koekepan boter verhitten. Ui en spek ca. 5 minuten bakken. Boerenkool met aardappels afgieten. Met pureestamper mengsel door elkaar stampen. Zoveel melk erdoor roeren tot smeuige stamppot ontstaat. Spekmengsel, gehakte noten en mosterd erdoor scheppen. Stamppot op smaak brengen met peper. Overdoen in schaal. Bestrooien met rest van noten. Serveren met rookworst.
Vegetarische versie
Als u het katenspek en de rookworst vervangt door gebakken oesterzwammen en kastanjechampignons, heeft u een heerlijke vegetarische stamppot.
Extra pittig
De stamppot wordt extra pittig van smaak als u vlak voor het serveren ca. 50 gram geraspte oude kaas door de stamppot schept.
Ovenschotel
Een boerenkool-ovenschotel is net weer even iets anders. Kook 2 zakjes boerenkool (a 300 gram) in ca. 20 minuten gaar. Circa 300 gram verse roomkaas toevoegen en ca. 10 minuten laten smoren. Maak een aardappelpuree van 1 1/2 kilo zeer kruimige aardappels. Vul een ingevette ovenschaal (inhoud ca. 2 1/2 liter) met om en om 2 laagjes boerenkool, 2 laagjes aardappelpuree en 2 laagjes schouderham (ca. 150 gram). Verwarm de schotel ca. 10 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden Celsius of gasovenstand 4.
Laatste reacties
Er zijn nog geen reacties