1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Nederlandse keuken
  5. Waterzooi
  6. Waterzooi

Waterzooi

  • Nederlands, Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op 25-06-2002

Ingrediënten 4 personen


Poonfilet, zalmfilet, mosselen, kokkels, Hollandse garnalen, scampies, hoofdkrap, kuit, vissenkopen, visafval, zuring, wortel, prei, ui, garnalenpellen, eierschaal.


Verder heb je nodig


(roer)zeef, pollepel, grote pan, koekenpan


Een echte Zeeuwse vissoep

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

Mosselen laten spugen, baarden afdoen en drijvende mossels verwijderen. De mosselen koken met peen, ui en prei. Ook de kokkels koken met wat zout en peper.
De hoofdkrap koken. Dit gaat als volgt: zet een ruime pan met water op en zorg dat het water kookt als je de krap er in gooit. (hij gilt!) Duurt maar even hoor. Deksel op de pan zout en peper erbij en plm. een kwartiertje koken.

Bouillon maken: Ruim water opzetten met zuring, stukken prei (grof) de hele ui (met schil), het visafval en de vissenkoppen. Om wat kalk toe te voegen, kun je er een eierschaal bij doen. Dit gedurende een halve dag laten trekken. Daarna door de (roer)zeef en je hebt een mooi uitgangsbouillonnetje.

Bereidingswijze

Snij de filets in niet te kleine stukken.
Haal de schelpdieren uit de schelp. garnalen pellen: pak met een hand (duim en wijsvinger) de staart en met de andere de kop. Druk ze iets in elkaar en draai een klein beetje. Dan trekken en voila, het beestje is uit de pel. Hoe meer je het doet, des te sneller het gaat. Reken op 500 gram, daar hou je dan 200 gram vlees aan over.
Maak de hoofdkrap open (dat levend koken geburt aan boord van de vissersschepen ook hoor) Als je het niet ziet zitten, moet je een reeds gekookte krap kopen. Haal het vlees eruit.
Voeg alle vlees aan de bouillon toe en laat dit enige tijd pruttelen. Gaat het beste op een oudejaars peteroliumstelletje.
Voeg op het laatst verse dille, rozemarijn, salie en peterselie toe.

Serveertip

Gewoon op een soepbord, stuk brood erbij en smullen!Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van zuidbos


Reacties (0)Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van zuidbos
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top