1. Home
  2. Recepten
  3. Mestreechse waffele

Mestreechse waffele

  •  , Banket
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op 20-06-2002

Ingrediënten


1 kg bloem, 500 gr kristalsuiker, 5 zakjes Dr. Oetker vanillesuiker, 5 eieren en 500 gr boter. Het oorspronkelijke recept vermeldt ook 1 theelepel ammoniapoeder (bakpoeder?), maar dat heb ik nog nooit gebruikt. Verder nog een dikke speklap of wat plantaardige olie om het wafelijzer mee in te vetten. Zorg ervoor dat je wat extra bloem achter de hand hebt.


Verder heb je nodig


Een (elektrisch) wafelijzer (met een ouderwets wafelijzer op een gasfornuis worden de wafels toch net iets lekkerder). Een stemvork met handvat om de wafels uit het ijzer te kunnen lichten, wanneer ze gaar gebakken zijn. Zon instrument zit meestal bij een elektrisch ijzer. Een rooster om de net gebakken wafels op te laten afkoelen, vooraleer je ze in een grote pan met gesloten deksel (of grote tupperware doos of koekblik) bewaart. En verder nog een kwastje als je het ijzer invet met olie. Gebruik bijvoorbeeld de bakplaat uit de oven om de deegrolletjes op te leggen voor het bakken.


In een groot deel van Nederland zijn oliebollen favoriet met Oud en Nieuw.
In Maastricht worden op Nieuwjaarsdag traditioneel wafels gepresenteerd aan (familie)bezoek. Dit is een recept voor harde wafels, die erg lekker zijn, maar ook machtig.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

Leg de boter een tijdje van tevoren uit de koelkast. zodat deze gemakkelijker te verwerken is. Zorg voor een ruim, glad en schoon werkvlak om het deeg op te bereiden. Bestrooi de bakplaat met wat bloem om het plakken van de deegrolletjes aan de bakplaat te voorkomen.

Bereidingswijze

Meng de bloem met de kristal- en vanillesuiker. Maak van het mengsel een bergje met in de top een kuiltje (model: vulkaan) en doe daarin het eiwit met de eidooiers. Goed mengen. Vermeng nu geleidelijk aan klontjes boter met de overige ingredienten. Je kunt dit met een keukenmachine doen, maar bedenk wel dat dit een zware deeg is, die misschien net iets teveel verlangt van de motor van je keukenmachine. Wanneer het deeg klaar is, maak er dan rolletjes van in kroketvorm en leg deze klaar op de met meel bestrooide bakplaat. Warm nu op groot vuur het wafelijzer op en wanneer dit heet wordt, vet het dan in met de speklap of smeer het in met de olie. Open het ijzer leg er een deelrolletje op, klap het ijzer rustig dicht, maar druk het niet aan. Door de warmte en het gewicht van de bovenste helft van het ijzer sluit het ijzer vanzelf. Na ruim een minuut het ijzer draaien en na weer een ruime minuut het ijzer voorzichtig een beetje openen om te zien of de wafel al gaar en bruin wordt. Hier moet je een beetje op je gevoel afgaan. Let op: deze wafels branden snel aan omdat er veel suiker in het deeg zit. De gebakken wafel op een rooster laten afkoelen.

Serveertip

Deze wafels eet je puur. Je moet ze niet als Brusselse wafels met poedersuiker bestrooien of met slagroom en/of fruit garneren. Gewoon serveren op een leuke schaal met bijvoorbeeld koffie erbij.Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van baroni


Reacties (4)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van baroni
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top