Kip met citroen uit de oven

  • Mediterraan, Hoofdgerecht
  • 60-120 min.
  • Geplaatst op 20-06-2002

Een goede kip blijft top en nu het zomer is, is het tijd voor een fris receptuurtje van een van de meest veelzijdigste stukken vlees, kip dus! De citroenen kun je door limoenen vervangen.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
Men neme 1 kip (1.000 a 1.200 gram) van goede kwaliteit. Neem toch een scharrelkip bij de slager, dus niet zo'n flauwe scharrelkip van Albert Heijn. Het kost een beetje maar dan heb je ook wat. De volgende ingredienten zijn peanuts. Je hebt verder nodig:

* 2 tot 3 takjes rozemarijn

* grof zeezout

* 4 citroenen

* partjes citroen bij het serveren

* enkele tenen knoflook, ongeschild

* gedroogde rode pepertjes,verkruimeld en eventueel te vervangen door grof gemalen zwarte peperkorrels

Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Een oven en een grote ovenschaal of braadslede.

Voorbereiding

Verwarm de oven voor op 175 graden

Bereidingswijze

Spoel de kip goed schoon met water, ook de buikholte, en dep haar daarna goed droog. Wrijf de kip van binnen en buiten in met de peper en het zeezout. Was de citroentjes goed af (boen de schil) en snij ze in parten. Vul de buikholte van de kip met de tenen knoflook, de rozemarijntakjes en de citroenparten. Leg de kip met de borst naar beneden in de ovenschaal of braadslede. Zet de slede in de oven (175 graden dus) en keer de kip na ongeveer 20 minuten om en laat nog eens 20 minuten garen. Verhoog daarna de oventemperatuur tot 200 graden en laat de kip mooi bruin worden en garen in 15 minuten. Haal de kip eruit, laat even rusten en snij de kip in stukken. De knoflook is ook lekker zacht geworden en deze kan eenieder naar hartelust gebruiken om de kipstukken mee in te smeren.

Serveertip

Serveer de kip met wat partjes citroen als garnituur en met bijvoorbeeld een goede zomerse salade van tomaten en lekker brood zoals Turks brood.

Laatste reacties

onceinalifetime avatar
onceinalifetime 04-07-2010

Hoi "Bijtanja". Villa Felderhof ligt in Ramatuelles vlakbij St. Tropez. Langs de weg naar de vuurtoren ... Beneden aan de berg ligt ook, drukbezocht, de Spar supermarkt! Daar tegenover verkopen ze verrukkelijke Provençaalse kip met citroen!! Grtz. Peter en maak er een mooie week van.

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten