Nemme tebirkes

  • Brood
  • 0-10 min.
  • Geplaatst op 15-06-2002

Hier het originele Deense recept van die heerlijke tebirkes, een soort maanzaadbroodjes (? 12 stukken)
van "heidi"

Deel dit recept

Ingrediënten
300 gr bloem
100 gr boter
25 gr suiker
1/2 theelepel zout
1 ei
1 dl melk
50 gr (verse) gist (voor gedroogde gist even kijken hoeveel je dan moet hebben, staat vast op het pakje)

voor erop:
geklutst ei
25 gr maanzaad (of evt. sesamzaad)

Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

Gist oplossen in de koude melk, daarna de overige ingredienten toevoegen en tot een deeg kneden. Kneed dit een aantal minuten goed door.
Het deeg uitrollen tot een lap van ca. 20 cm breed en 65 cm lang. Dit bestrijken met het geklutst ei. Daarna in 3 delen vouwen: het achterste gedeelte tot de helft naar voren vouwen (het blijft dus wel ca. 65 cm lang!), daarna dit dubbele gedeelte helemaal naar voren vouwen. Je krijgt dan als het ware 3 lagen.
Deze 3dubbelgevouwen lap draai je nu ondersteboven en besmeer je weer met het eiklutsel (of eigeel). Strooi er het maanzaad overheen en verdeel het in ca. 12 - 14 stuks. Op een bakplaat (beboterd of met bakpapier bekleed) leggen en laten rijzen totdat ze 2x zo groot zijn geworden.

In de oven op de 1 na laagste richel bakken bij 220?C in ca. 12 minuten (in een voorverwarmde oven).


Serveertip

Heerlijk zo te eten of met wat (room)boter bij het ontbijt, of zoals de Denen het zelf doen bij de koffie!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten