1. Home
  2. Recepten
  3. Scandinavische keuken
  4. Ongezoet fijn roggebrood

Ongezoet fijn roggebrood

Door: llheks

  • Scandinavisch, Brood
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op 13-06-2002

Ingrediënten


450 gr. water van 37 graden Celsius.
50 gr. gist.
15 gr. zout.
60 gr. melkpoeder.
20 gr. basterdsuiker (suikersiroop)
50 gr. broodcreme, reuzel of boter.
375 gr. roggebloem.
375 gr. tarwebloem.

Afwerking:
1 klein ei
? dl. water


Verder heb je nodig


Oven: 225-200? Celsius


(een typisch Zweeds brood)
van "moesje2"

Ontdek meer:

Bereidingswijze

* Weeg de diverse onderdelen af en leg ze op de klassieke manier op het
aanrecht. Los het gist op in het water. Voeg dan het vet en de suiker toe en
als laatste het zout. Kneed net zo lang onder toevoeging van bloem tot het
deeg niet direkt meer kleeft. (rogge neemt slecht vocht op en maakt het deeg
kleverig)

* Laat het deeg op een warme plaats met een doek overdekt ? 30 min. rijzen.

* Kneed tot het mooi soepel en glad is en deel het in twee stukken. Vorm er
2 ronde bollen van en leg ze op een ingesmeerde bakplaat.

* Bestrijk de broden met het losgeklopte ei vermengd met water.

* Laat het onder een doek ?30 min. rijzen.

* Bak in het midden v/d oven eerst 15 min. op 225 graden en daarna ? 20 min.
op 200 graden of net zo lang tot de broden mooi bruin en gaar zijn.

* Laat de broden op een rooster onder een doek afkoelen.

Serveertip

Opmerking: Als verfraaiing kan men er voor de laatste rijs figuurtjes in de
bollen drukken met de grootste gekartelde spuitmond van een slagroomspuit.

20 gram suiker is voor Zweedse begrippen ongezoet. (deze hoeveelheid wordt
door het gist tijdens het rijzen verbruikt.)

Dit is een recept van bakker Ingvar Andersson uit de plaats Mellby, Zweden.



Deel dit recept

Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van llheks
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top