varkensfilet in roomsaus met port-aroma
- Nederlands, Hoofdgerecht
- 30-60 min.
clubrecept
Ingrediënten 4 personen
600 gram varkensfilet30 gram boter
2 a 3 takjes tijm
2 a 3 takjes rozemarijn
zout en vers gemalen peper
voor de saus
1 1/2 dl witte port
25 gram boter
3 sjalotten grof gehakt
1 geplet knoflookteentje
1 dl witte wijn
1 dl bouillon
1 dl room
2 dl geklopte room.
Bereidingswijze
om het vlees te braden de boter verhitten in een braadpan, en hierin het vlees mooi bruin aanbraden. de tijm de knoflook, en de rozemarijn toevoegen en even meebraden
bedek vervolgens een bakplaad met aluminiumfolie en leg hierop het vlees.
bestrooi dit met zout enpeper en verdeel dan het braadvet met de kruiden erover
plaats het vlees in een voorverwarmde oven van 180 gr: en laat deze circa 40 minuten braden gedurende deze tijd kunnen de voorbereidingen voor de saus gemaakt worden,
verhit de boter en fruit hierin de sjalot glazig giet de buoillon, de wijn, en de ongeslagen room erbij breng alles aan de kook en op middelhoog vuur alles tot de helft laten inkoken, zodat de alcohol verdwijnt en alleen de aroma overblijft
als het vlees gaar is neem het uit de oven en dek het af met folie blus de aanbakselsmet de ingekookte roomsaus doe de saus terug in de pan en laat de saus nog even 5 minuten zachtjes koken vervolgens de saus zeven, en eventueel lichtjes binden
voor het opdienen, de peterselie ende geslagen room er luchtig doorheen scheppen.
Serveertip
de saus serveren bij de inschijven gesneden varkensfilet