Uiensoep
- Soep
- 60-120 min.
- Geplaatst op 10-06-2002
Ingrediënten 6 personen
1 kg uien2 teentjes knoflook
4 eetl olijfolie
50 gr boter
2 theel suiker
1,5 dl vleesbouillon
3 dl droge witte wijn
desgewenst een glaasje cognac
zout en versgemalen peper
KAASCROUTONS
12 tot 16 schuingesneden stukjes stokbrood
3 eetl olijfolie
150 tot 200 gr grofgeraspte goudse kaas
Voorbereiding
Snijd de schoongemaakte uien in halve ringen. Halveer de teentjes knoflook in de lengte en snijd ze in dunne plakjes. Verhit de olie in een soeppan en voeg de boter toe.
Laat de uien met de suiker omscheppend ca 5 minuten op hoog vuur bakken tot ze beginnen te kleuren, draai het vuur zo laag mogelijk en laat de uien nog ca 30 minuten zachtjes fruiten. Laat de knoflook de laatste 5 minuten meebakken. Schep de uien af en toe om en schrik niet als er zich een donker gekleurd laagje op de bodem van de pan afzet. Dat geeft de soep later de mooie bruine kleur.
Giet de bouillon en de wijn in de pan en roer de aanbaksels met een houten lepel los. Draai het vuur zodra de soep aan de kook komt zo laag mogelijk en laat dan minstens een half uur tegen de kook aan staan. Tot zover kan de soep worden voorbereid.
Bereidingswijze
Maak intussen de croutons.
Verwarm de oven voor op 200 ?C. Bestrijk de sneetjes stokbrood met een kwastje aan beide kanten dun met olijfolie en leg ze op het ovenrooster. Schuif ze in de oven en keer ze om als ze aan de bovenkant gekleurd zijn. Let op dat ze niet verbranden.
Breng de soep aan de kook en proef of er nog zout en/of peper bij moet.
Breng desgewenst extra op smaak met een glaasje cognac. Verwarm de ovengrill voor. Schep de soep in ovenvaste soepkoppen. Leg op iedere kop twee sneetjes geroosterd stokbrood en bestrooi ze rijkelijk met geraspte kaas. Zet onder de grill tot de kaas begint te smelten.
Laatste reacties
Er zijn nog geen reacties