gestoomde garnalenbeignets (china)

  • Chinees, Bijgerecht
  • 60-120 min.
  • Geplaatst op 08-06-2002

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
: Beignets : 2 1/4 kop tarwebloem - 1 el tapiocapoeder - 1 el bakpoeder - 2 tl basterdsuiker - 70 g reuzel, fijngehakt - 1/4 kop warm water.
Vulling : 250 g rauwe garnalen - 2 el varkens- of hamvet, fijngehakt - 1 el sojasaus - 2 tl droge sherry - 1 tl sesamolie - 2 bosuitjes, alleen witte deel, fijngehakt - 3 el bamboescheuten, fijngehakt.
Dipsaus : 3 el arachide,olie - 1 tl knoflook, geperst - 2 tl gedroogde chilipepers, fijngehakt, of chilivlokken - 1 el sojasaus, liefst donkere - 1 tl citroensap - 1 tl sesampasta, naar keuze
Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

1 Zeef de bloem en tapioca, bakpoeder en suiker in een schaal, Vulling: hak de garnalen fijn. Meng ze met het varkensvet, de sojasaus, sherry, sesamolie, bosuitjes en bamboescheuten.
2 Beignets: wrijf met uw vingertoppen de reuzel, de gezeefde bloem en suiker samen tot het geheel op broodkruimels lijkt.
3 Maak een holletje in het midden. Voeg water toe en meng tot een samenhangend deeg. Leg het deeg op een met bloem bestoven werkvlak. Kneed, dek af en laat 15 min. rusten. Verdeel het deeg in 16 gelijke porties. Rol elke portie op tot een balletje.
4 Rol op een met bloem bestoven werkvlak de bolletjes uit tot een rondje van 10 cm doorsnede, Schep een volle theelepel vulling in het midden. Bestrijk de randen met water.
5 Knijp de randen goed samen.
6 Vul de helft van de wok met water, dek af en breng het aan de kook. Leg de beignets op een afgedekte en met olie ingesmeerde bamboe stoomrooster en zet deze in het water. Dek af en laat 12 min. stomen. Leg de beignets op een schaal en serveer ze met dipsaus.
Dipsaus: verhit olie in een kleine pan en bak de knoflook tot deze net verkleurt; voeg chilipepers toe. Voeg als de knoflook goudbruin is sojasaus, citroensap en sesampasta (naar keuze) toe. Laat afkoelen en giet in kleine schaaltjes.
Bewaren:
De rolletjes kunnen een dag en de dipsaus kan twee dagen van tevoren bereid worden. Bewaar afgedekt in de koelkast.
Let op:
Gebruik de dipsaus ook als algemene smaakmaker bij allerlei rijst- en miegerechten. Bereid hem eventueel zonder sesampasta. Varkens- of hamvet is bij de slager verkrijgbaar.De traditionele bereidingswijze voor sojasaus is door de eeuwen heen weinig veranderd. Gefermenteerde sojabonen en geroosterde granen (tarwe of gerst) worden vermengd, samen met gist. Het mengsel wordt gezouten en in vaten opgeslagen om te gisten. Bij snellere methoden worden smaakstoffen met een minder sterke smaak toegevoegd. Kwaliteit is te herkennen aan het woord 'brewed' ('gebrouwen') op het etiket.

Serveertip

Voorbereidingstijd: 1 uur
Kooktijd: 15 minuten
Voor 16 stuks

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten