chelo (gestoofde rijst) iran

  • Internationaal, Bijgerecht
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 02-06-2002

Chelo is een typisch Iraans rijstgerecht. De rijst wordt half gekookt, half
gestoofd in boter, en onderin de pan vormt zich een gouden korst.

Deel dit recept

Ingrediënten
450 g Basmati of langkorrelige rijst, een nacht voorgeweekt
zout
100 g boter
Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

Zet de rijst op met voldoende zout water en kook hem 8 minuten, zodat hij
nog een beetje hard is. Giet het water af en spoel de rijst in lauw water.
Smelt de helft van de boter in een grote pan en voeg 2 eetlepels water toe.
Schep de rijst voorzichtig in de pan zodat het een bergje vormt. Steek met
een mes 3 gaten in de rijst zodat stoom kan ontsnappen. Smelt de rest van de
boter in een andere pan en schenk die over de rijst uit. Verhit de pan tot
de rijst begint te stomen, doe dan het deksel stevig op de pan en laat de
rijst 30 minuten op een zeer laag vuur stoven tot zich een goudgele korst op
de bodem vormt. Zet de pan 5 minuten in koud water zodat de korst loskomt.
Schep de rijst in een dekschaal en garneer hem met stukjes korst.
Chelo wordt vaak geserveerd met een eierdooier en soemak.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten