Kapucijners met gefruite uien en rozemarijn

  • Nederlands, Hoofdgerecht
  • > 120 min.
  • Geplaatst op 30-05-2002
Kapucijners zijn evenals de nauw verwante grauwe erwten typisch Nederlandse peulvruchten, die elders in Europa niet of nauwelijks bekend zijn.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
400 gram gedroogde kapucijners; 1 groot laurierblad; 60 gram boter; 400 gram uien, grof gesnipperd; 1? theelepel fijngesneden verse rozemarijnnaaldjes; zout; zwarte peper uit de molen; 150 gram spekreepjes; 20 gram bloem, gezeefd; 2 eetlepels Zaanse mosterd; 1 eetlepel fijngehakte peterselie
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
pan met dikke bodem; zeef of vergiet; keukenpaier; borden; sauskom

Voorbereiding

Wanneeer jonge verse
kapucijners in potten en blikken worden geconserveerd, dan levert het een product op dat wat de smaak betreft anders is dan dat van gedroogde en daarna geweekte en gekookte kapucijners. Het gerecht kunt u eventueel ook uitvoeren met die uitgelekte jonge kapucijners uit een pot of blik. Het weken en koken van de kapucijners komt dan te vervallen.Spoel de peulvruchten enkel malen in ruim koud water. Laat ze even uitlekken. Laat ze tenminste 15 uur in ruim koud water weken. Stort ze in een zeef en laat ze opnieuw uitlekken.

Bereidingswijze

Zet ze daarna op met ruim koud water. Voeg het laurierblad toe. Kook de kapucijners in ongeveer anderhalf uur gaar. Laat de peulvruchten daarna uitlekken. Verwijder het laurierblad. Laat 40 gram boter in een reeds verhitte pan heet worden. Fruit de uien er zolang in, tot ze een goudbruine kleur hebben gekregen. Strooi er rozemarijn en wat zout en peper over en schep de uitgelekte kapucijners erdoor. Houd alles warm. Laat, voor de saus, eerst 20 gram boter heet worden. Schep de spekreepjes erdoor en bak ze goudbruin en knapperig. Laat de spekreepjes op keukenpaier uitlekken. Roer de bloem door het achtergebleven vet. Voeg 2 deciliter water (of bouillon) toe en blijf daarna zolang roeren tot een gebonden saus is verkregen. Laat de saus 5 minuten zachtjes sudderen. Roer daarna de mosterd erdoor en voeg wat zout en peper toe. Klop de saus met een garde even flink op. Roer de peterselie en de helft van de uitgebakken spekjes erdoor.

Serveertip

Presentatie: verdeel de kapucijners met de uien over voorverwarmde borden. Strooi de rest van de spekreepjes erover. Schep over elk gerecht 1-2 eetlepels saus. Geef de rest van de saus er apart bij.


Tip: bij een dergelijk gerecht behoren tafelzuren zoals augurkjes, uitjes en eventueel wat fijngeraspte mierikswortel, waaraan een lepeltje van het vocht uit het potje met augurkjes is toegevoegd.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten