1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Nederlandse keuken
  5. Gemarineerde staartstuk uit de oven

Gemarineerde staartstuk uit de oven

Door: orphan

  • Nederlands, Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op 29-05-2002

Ingrediënten 8 personen


1 staartstuk, ca. 1? kilo; zwarte peper uit de molen; ca. ? liter rode wijn, bijvoorbeeld eenvoudige Bordeaux of Rioja; 2 eetlepels cognac; 1 kruidenboeketje(2 takjes bladselderij; 4 takjes bladpeterselie; 1 takje tijm; 1 klein laurierblad); 2 teentjes knoflook, ragfijn gehakt; 1 grote ui, gesnipperd; 1 klein rood Spaans pepertje, vruchtvlees in uiterst smalle reepjes gesneden; 2 eetlepels olijfolie; 100 gram magere spekblokjes; 150 gram boter; zout; ca. 2 theelepels allesbinder; 1 eetlepel fijngehakte (blad)peterselie


Verder heb je nodig


Kom; plasticfolie; keukenpapier; braadpan die ook in de oven kan; schuimspaan; aluminiumfolie; zeef; schaal; sauskom


Het staartstuk van een rund is een mooi stuk vlees waaraan eigenlijk een smalle vetrand behoord te zitten.

Ontdek meer:

Voorbereiding

Het staartstuk kan worden gebraden, geroosterd, gestoofd en gesmoord. Door het vlees tenminste 24 uur in een marinade met rode wijn te leggen wordt het vlees wat malser en krijgt het ook een wat fijnere smaak. Het gerecht betreft een gestoofd staartstuk zoals men dat al eeuwenlang in het zuidwesten van Frankrijk en aan weerszijden van de Pyreneeen bereid. Hoed er rekening mee dat niet iedere slager een staartstuk voor u gereed heeft liggen. In veel gevallen zult u het vlees enige dagen tevoren moeten bestellen.

Maak het vlees droog met keukenpapier. Wrijf het vlees in met wat peper. Schenk de wijn in een kom en roer cognac, kruidenboeketje, knoflook, ui, Spaanse peper en olijfolie erdoor. Leg het vlees in de marinade. Het dient net onder te liggen. Voeg eventueel extra wijn toe. Dek de kom af met plasticfolie en plaats hem 24 a 30 uur in de koelkast. Keer het vlees tijdens het marineren enkele malen om. Neem het vlees uit de marinade en maak het droog met keukenpapier.

Bereidingswijze

Verhit een Braadpan die ook in de oven kan worden geplaatst en laat de boter er heet in worden. Wacht tot het schuim begint weg te trekken. Laat de spekblokjes er 3 minuten in bakken. Neem ze daarna met een schuimspaan uit de pan en houd ze apart. Braad hierna het vlees snel aan alle kanten bruin in de hete boter. Schenk de marinade er langzaam bij. Wacht tot alles aan de kook is gekomen. Voeg de spekjes toe. Plaats de pan op het rooster dat iets onder het midden in de tot 150 graden voorverwarmde oven is geschoven. Reken op een oventijd van 5 uur. Neem het vlees uit de pan. Bestrooi het vlees met wat zout. Verpak het staartstuk in aluminiumfolie en laat hem tenminste 10 minuten rusten. Zeef het stoofvocht en breng het in een kleine pan opnieuw aan de kook. Strooi allesbinder erover en roer alles krachtig door. Voeg naar smaak zout en/of peper toe.

Serveertip

Presentatie: snijd het vlees in niet al te dunne plakken. Schik ze zoveel mogelijk in het oorspronkelijke model op een voorverwarmde schaal. Schenk er enkele eetlepels saus over en bestrooi het vlees daarna met peterselie. Geef de rest van de saus er apart in een sauskom bij.

Tip: geef er gekookte of gestoomde broccoliroosjes, gebakken witlofstruikjes, gesmoorde bleekselderij en gebakken of gekookte kleine aardappeltjes bij.Deel dit recept

Reacties (0)Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van orphan
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top