1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Zwitserse keuken
  5. Gevulde kalfsborst met appel

Gevulde kalfsborst met appel

Door: orphan

  • Zwitsers, Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op 29-05-2002

Ingrediënten 8 personen


1,25 kilo kalfsborst, ingesneden; 250 gram kalfsgehakt; 1 ei, losgeroerd; 3 eetlepels melk; zout; witte peper uit de molen; 3 eetlepels droog kruim van witbrood(liever geen paneermeel); 1 ui, gesnipperd; 2 appels, bij voorkeur goudrenetten, vruchtvlees in minuscule blokjes gesneden; 100 gram boter; 100 gram doorregen spek, dunne lapjes; 2? dl droge witte wijn, zoals Roussillon blanc; 2 dl(kalfs)vleesbouillon, uit potje; 2? dl slagroom; 2 eetlepels Calvados


Verder heb je nodig


Braadpan die ook in de oven kan; pannetje; aluminiumfolie; zeef; schaal; sauskom


Ooit was de met appel gevulde kalfsborst een voorname specialiteit van Normandie. Tegenwoordig wordt de gevulde kalfsborst vooral in Zwitserland opgediend.

Ontdek meer:

Voorbereiding

Het is een feestelijk gerecht dat het waard is om tijdens een van de komende feestdagen op het menu te plaatsen. Vraag uw slager de kalfsborst zo te willen insnijden dat er als het ware een zakje voor de vulling wordt verkregen.


Meng het gehakt in een kom met ei, melk, zout, peper, broodkruim, ui en appel. Vul de kalfsborst met het gehaktmengsel en naai de opening dicht met een dikke katoenen draad of zeer dun keukentouw. Laat de gevulde kalfsborst daarna tenminste 20 minuten liggen. Wrijf de kalfsborst aan de buitenzijde in met (weinig)zout en (wat meer)peper.

Bereidingswijze

Verhit een passende Braadpan die ook in de oven gebruikt kan worden. Laat de boter heet worden. Wacht tot het schuim begint weg te trekken. Leg de kalfsborst in de pan en schroei het vlees in 4 a 5 minuten aan alle kanten dicht. Neem daarna het vlees even uit de pan. Breng intussen de wijn in een pannetje aan de kook. Voeg de fond er aan toe en schenk bij de braadboter in de pan. Wacht tot alles aan de kook is gekomen. Leg het vlees terug in de pan. Sluit de pan met het deksel. Plaats de braadpan op het rooster iets onder het midden in de tot 150 graden voorverwarmde oven. Reken op een oventijd van 3 uur. Neem de kalfsborst uit de pan en verpak hem in aluminiumfolie. Laat de kalfsborst tenminste 20 minuten rusten. Zeef het stoofvocht en breng het in een pannetje opnieuw aan de kook. Laat alles zolang zachtjes koken tot door het indampen niet meer dan de helft van de oorspronkelijke hoeveelheid is overgebleven. Voeg de room er aan toe en laat alles dan nog zolang koken tot een licht gebonden saus is verkregen. Roer Calvados erdoor. Voeg er naar smaak zout en peper aan toe.

Serveertip

Presentatie: snijd het vlees in niet al te dikke plakken. Leg ze dakpansgewijs op een voorverwarmde schaal. Schep er enkele lepels saus over. Geef de rest van de saus apart erbij.

Tip: geef er drooggekookte rijst gemengd met doperwtjes bij.Deel dit recept

Reacties (0)Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van orphan
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top