Stoofpot van madame Maigret
- Frans, Hoofdgerecht
- > 120 min.
Jaren geleden namen mijn ouders van vacantie een leuk boekje voor me mee:"De geheime recepten van Madame Maigret". Past geweldig in mijn verzameling Litteraire kookboeken. Dit is mijn favoriete recept daaruit. Het inmiddels door de jaren heen wel wat aangepast.
Ingrediënten 6 recipe.people
1 Kilo doorregen rundvlees, in blokjes
2 grote uien, gesneden
4 tenen knoflook, gekneusd
een fles rode wijn
250 gram champignons
200 gram spekblokjes, optioneel
wat plakjes wortel en preiringen, optioneel
1 Bouquet Garni (laurierblad, resemarijn, thym,
jeneverbes, 2 kaneelstokjes, 1 steranijs)
wat bloem
olijf olie om in te bakken
1 glas cognac
wat balsamico azijn
Wat verse provencaalse kruiden
Zout en peper uit de molen
Benodigdheden
Grote BraadpanVoorbereiding
Dit recept draag ik op aan mijn tante Renie. Ik heb haar grote Creuset mogen erven!
Bereidingswijze
Mix wat bloem door de vleesstukken, (bak de spek blokjes en laat ze goed uitlekken). Ffruit de uien tot ze glazig zijn in wat olijf olie en voeg dan het vlees toe. Als ze een lekker kleurtje hebben, deglaceer dan de pan met de cognac. Doe de knoflook en zoveel wijn dat het vlees amper onder staat.
Nu mogen je "Bouquet Garni" de champignons (de spekblokjes) en evt je wortel en prei erbij.
deksel op de pan en heel zachtjes laten sudderen. Zeker 3 a 4 uur. Het is het mooiste als je een braadpan hebt die ook in de oven kan.
Na het koken het "Bouquet Garni" verwijderen en op smaak maken met wat cognac, balsamico azijn, zout, peper, wat verse provencaalse kruiden, en evt wat citroensap en suiker.
Serveertip
Voor het opdienen bestrooien met wat vers gehakte peterselie.
Serveren met gepofte aardappels, tagliatelli, stokbrood of couscous
Bon Apetit