Provencaalse lamsrib met jus van eekhoorntjesbrood
- Hoofdgerecht
- 60-120 min.
Ingrediënten 4 recipe.people
* 1.2 kg. lamsribstuk* 3 el. olijfolie
* 1 el. boter
* 3 dl. lamsfond
* 40 gr. eekhoorntjesbrood, gedroogd,
geweekt
* 2 el. creme fraiche
* 1 el. room
* 100 gr. courgette
* 50 gr. bleekselderij
* 50 gr. paprika, rode
* 50 gr. wortel
* 25 gr. olijf, zwarte, zonder pit
* 2 bladen laurier
* 1 eetl. mosterd
* 1 el. lindebloesemhoning
* Peper
* Zout
Benodigdheden
een braadpan, wat aluminiumfolie, een anti-aanbakpan, een steelpannetje, een zeef, een staafmixer en warme borden.Voorbereiding
Verwarm de oven op 160 graden Celsius. Dompel ondertussen de paprika onder in kokend water, laat ze schrikken onder de koude kraan en ontvel ze. Snijd voor de groentecompote alle groentes en de olijven in piepkleine blokjes (brunoise). Klop de room.
Bereidingswijze
Bak het lamsribstuk in eenderde van de (hete) olie met de boter egaal bruin en zet de braadpan in de oven.
Laat het ribstuk in acht minuten mooi rose worden.
Neem het vlees uit de pan en wikkel het in aluminiumfolie. Verwarm de resterende olijfolie in een anti-aanbakpan en fruit de wortelblokjes een minuut.
Voeg de bleekselderij en na een minuut de rest van de groentes en de laurier toe en smoor de groentecompote beetgaar. Breng de compote op smaak met wat mosterd, honing, peper en zout.
Schenk de fond in een steelpannetje. Voeg het geweekte eekhoorntjesbrood toe en kook het vocht in tot eenderde.
Zeef de jus, voeg de creme fraiche toe en breng de jus op smaak met wat peper en zout. Klop de room vlak voor het serveren met de staafmixer door de jus. Snijd het lamsribstuk in koteletjes en bestrooi ze met wat peper en zout.
Serveertip
Verdeel de groentecompote over de warme borden en leg de koteletjes hierop. Lepel de saus rond het gerecht.
Lekker met vers gefrituurde aardappelchips.