1. Home
  2. Recepten
  3. Speltbrood

Speltbrood

Door: gadogado36

  •  , Brood
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op 23-05-2002

Ingrediënten


500 g volkoren speltmeel, 250 g volkoren roggemeel, 250 g grofgemalen spelt, 42 gr gedroogde gist, beetje suiker, 1/2 ltr karnemelk, 150 g zuurdesem, 1/2 el zout



Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

Meng het speltmeel, roggemeel en grofgemalen spelt in een grote kom. Maak in het midden een kuiltje. Brokkel of strooi de gist erin en iets suiker toe. Verwarm de karnemelk tot lauwwarm. Giet een kwart daarvan over de gist. Roer met een vork wat bloem van de rand van het kuiltje tot een dikke brij ontstaat waarin de gist is opgelost. Laat het voordeeg 15 minuten rijzen.

Bereidingswijze

Voeg de rest van de karnemelk, de zuurdesem en het zout vervolgens aan het deeg toe. Kneed alles met de kneedhaken van de mixer of met de handen tot het deeg uit de kom loslaat en mooi smeuig is. Voeg eventueel eetlepelsgewijs nog wat water toe. Laat het deeg afgedekt ten minste een uur rijzen, tot het in volume verdubbeld is. Vorm dan op een met bloem bestoven werkvlak een groot, rond brood. Vet het bakblik grondig in of leg er bakpapier op. Leg het brood erop en laat het afgedekt nog eens 30 minuten rijzen.
Verwarm de oven voor op 200 graden.

Serveertip

Bestrijk het brood met water en bak het onder in de voorverwarmde oven in een uur gaar. Als men tegen de onderkant van het brood klopt en een holle klank hoort, is het brood gaar.




Reacties (2)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van gadogado36
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top