Indonesische gehaktballen
- Indonesisch, Bijgerecht
- 20-30 min.
Ingrediënten 4 personen
- 500 gr rundergehakt
- 2 verse rode pepers gehakt
- 1 theelepel gemalen ketoembar
- ? theelepel djinten
- ? theelepel koenjit
- 4 kemirienoten
- ? theelepel bruine basterd suiker
- ? theelepe trassi
- ? theelepel tamarinde
- 4 sjalotjes, fijngehakt
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 2 eetlepels geraspte kokos
- zout
- 4 eetlepels arachide olie
- 2 kleine eieren, losgeklopt
- 1 dl dikke santen
Voorbereiding
Doe de pepers, kruiden, kemirienoten, suiker, trassi en tamarinde in een vijzel. Voeg daar de sjalotjes, knoflook, geraspte kokos en zout aan toe en wrijf alles fijn met de stamper.
Bereidingswijze
Verhit de olie in een wok of zware bakpan.
Bak het mengsel snel op een matig vuur tot het bruin en krokant is.
Schep het mengsel met een schuimspaan in een zeef, laat het uitleken. Nogmaals fijnwrijven.
Meng driekwart van het mengsel met het gehakt en de eieren en maak van dit geheel kleine ballen of kroketjes van ongeveer 4 cm doorsnee.
Bestrijk de overgebleven kokosmelk met een kwastje over de ballen en leg de ballen op een grillplaat in de oven en grilleer deze ca. 4 minuten per kant. Regelmatig bedruipen.