1. Home
  2. Recepten
  3. Nederlandse keuken
  4. Luilakbollen

Luilakbollen

  • Nederlands, Ontbijt
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op 18-05-2002

Ingrediënten


250 gram bloem, 1 mespunt zout, 1,25 deciliter melk, 25 gram gist, 50 gram boter, 50 gram krenten, 50 gram rozijnen, 1 theelepel kaneel, 1 ei,stroop of bruine suiker



Luilakbollen worden gegeten op de ochtend voor Pinksteren. Wie het laatste zijn bed uitkomt moet voor deze lekkernij zorgen. Je eet ze met veel boter en stroop of bruine suiker.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Zeef de bloem met het zoet boven een kom. Verwarm de melk lauwwarm en los de gist op in wat lauwe melk. Smelt de boter in een pannetje en laat afkoelen. Maak een kuiltje in de bloem en giet er de gistoplossing en de gesmolten boter in. Kneed alles tot een soepel deeg en laat dit - afgedekt met een vochtige doek - 1 uur op een warme plaats rijzen. Was de krenten en de rozijnen en laat ze goed uitlekken. Kneed de krenten en de rozijnen vervolgens door het gerezen deeg en maak van het deeg 10 bolletjes. Beboter een bakplaat, leg de bolletjes erop en druk ze een beetje plat. Knip het deeg met een schaar op gelijke afstand viermaal in. Laat dan de bollen nog eens 30 minuten rijzen. Klop het ei los en bestrijk daarmee de bovenkant van de bolletjes. Bak de broodjes in een voorverwarmde oven (225? C) in 15 minuten gaar en bruin.

Serveertip

Dien de luilakbollen warm op met dik boter of bruine suiker.



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van lia_b_k


Reacties (13)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van lia_b_k
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top